STVARNO SE BLIŽI KRAJ

Šta je "burofax" i kako je Mesi rekao zbogom: Detalji o tome kako Leo može da raskine sa Barselonom

Autor Milutin Vujičić

Sve ovo navodi da je do tančina isplanirao "razvod" dvodecenijskog braka sa Barselonom.

Izvor: REUTERS/Nacho Doce

Lionel Mesi (33) obavijestio je Barselonu da želi da ode iz kluba i to je brzo postala udarna vijest u svim medijima širom svijeta pošto su svi mislili da će završiti karijeru na "Nou Kampu".

Blamaža protiv Bajerna (8:2) u Ligi šampiona očigledno ga je žestoko pogodila, nisu pomogle ni smjene trenera Kikea Setijena i sportskog direktora Erika Abidala, pa je klubu putem "burofaxa" poslao poruku da želi da se rastanu.

Španci su lako razumjeli šta je "burofax", ali svima ostalima nije bilo najjasnije...

U pitanju je usluga pošte u Španiji koja omogućava slanje važnih dokumenata. "Burofax" je posebno važan jer sud u Španiji priznaje potvrdu koju pošiljalac dobija o slanju dokumenta na kome piše tačno vrijeme dostave primaocu.

Ovjerene kopije dokumenata ostaju u sistemu Pošte i služe kao dokaz da je dokument zaista poslan, a na sudu može da se koristi kao dokaz da su poslani i otvoreni.

"Burofax" se koristi najčešće u poslovnoj komunikaciji za slanje povjerljivih dokumenata, moguće je poslati ga lično ili "onlajn", a drugu opciju iskoristio je Argentinac, odnosno njegov advokatski tim koji je bio zadužen za čitav proces.

Šta je zaista Leo Mesi želio da uradi ovim postupkom?

Izvor: Guliver/Manu Fernandez/Pool via Getty Images

Naime, "Marka" prenosi da je Mesi želio da dokaže da ima pravo da iskoristi klauzulu u ugovoru koja mu omogućava da jednostrano raskine ugovor i ode bez obeštećenja.

Pomenuta opcija u ugovoru istekla je 31. maja, međutim njegov advokatski tim pokušava da dokaže da to nije tačno pošto je sezona zbog pandemije korona virusa potrajala znatno duže. Odnosno, oni tvrde da je kraj sezone kada se završi finale Lige šampiona, odnosno ovoga puta 23. avgusta.

Mesi je dokumente putem "burofaxa" navodno poslao 20. avgusta i to će koristiti kao dokaz na sudu, ako Barselona ne bude željela da ga pusti.

Samo to o koliko detalja je brinuo Mesi sa svojim advokatima navodi na činjenicu da je ovo vrlo neprijatan razvod i da je Argentinac zaista prelomio poslije 20 godina.

Jasno je da niko nema novca da plati obeštećenje za njega, ali kada bude slobodan - to je već moguće.