Skoplje čeka meč decenije

Sjeverna Makedonija - tzv. Kosovo na "Tošeu Proeskom": Petorica Albanaca protiv "svojih" u istorijskoj utakmici!

Autor Nikola Janković

Crveni koji je dobio Musliju večeras u Tbilisiju neće se računati u baražu za odlazak na EURO 2020 tog 8. oktobra na "Proeskom".

Izvor: Guliver, Christof Koepsel/Bongarts

Fudbaleri Sjeverne Makedonije dočekuju oktobarski baraž okršaj sa takozvanim Kosovom za odlazak na EURO 2020 sa četiri boda u prvom "prozoru" UEFA lige nacija, tri meča bez poraza i petoricom fudbalera albanskog porijekla u startnoj postavi.

Startne postave selektora Igora Angelovskog za dvomeč sa Jermenijom i Gruzijom na startu Lige C, najavljuju da važne uloge 8. oktobra na "Toše Proeski" stadionu u Skoplju mogu da očekuju: štoper Visar Musliju, centralni vezista Arijan Ademi i trojica ispred njega u formaciji 4-2-3-1: Ezgjan Alioski, Enis Barđi i Eljif Elmas.

Da se žuti kartoni i suspenzije prenose iz ovog ciklusa Lige nacija na završnicu prethodnog, Angelovski bi morao da traži novog partnera Darku Velkovskom u centru odbrane, jer je Musliju u Tbilisiju večeras zaradio dva žuta kartona za šest minuta igre u drugom poluvremenu.

Barđi i Elmas počeli su obje utakmice u navali, dok je Alioskog večeras odmjenio Aleksandar Trajkovski u prostoru između kapitena Dinama, Ademija i najboljeg strijelca u istoriji reprezentacije, Gorana Pandeva. Alioski je počeo kao bek.

Legendarni centarfor pokušava u 38. godini da "odvuče" nacionalni tim na prvo veliko takmičenje od raspada SFRJ. Pandev je u pobjedi nad Jermenima prije tri dana na praznom "Proeskom" ušao u drugom poluvremenu um esto Ilije Nestoroskog, dok je ovog utorka počeo meč na stadionu "Boris Paičadze" u Tbilisiju.

Veteran Serije A izašao je iz igre u 78. minutu, kada je šansu dobio Egzon Bejtulai iz Škendije. Utakmica sa tzv. Kosovom bić mu 111. u reprezentativnoj karijeri, a pogodak bi bio 35. po redu.

U posljednjem nastupu pred duel sa selekcijom fudbalera sa teritorije Kosova i Metohije, koja se nije proslavila u septembarskom "prozoru" Lige C, Sjeverni Makedonci su rano pali u zaostatak i primili pogodak već u 14. minutu. Strijelac sa bijele tačke bio je Tornike Okrijašvili.

Izjednačenje je uslijedilo već u 33. minutu, kada je Pandev asistirao Stefanu Ristovskom za tek drugi pogodak u 56. nastupu u crvenom dresu. Bio je to i konačan rezultat:

Gruzija - Severna Makedonija 1:1 (1:1).

Severna Makedonija - Jermenija 2:1 / Šiškovski - Ristovski, Velkovski, Musliju, Ristevski (Spirovski) - Nikolov (Nikolov), Ademi - Alioski, Bardi, Elmas - Nestorovski (Pandev).

Gruzija - Severna Makedonija 1:1 / Šiškovski - Ristovski, Velkovski, Musliju, Alioski - Spirovski, Ademi (Nikolov) - Trajkovski (Nestorovski), Bardi, Elmas - Pandev (Bejtulai).

Rezultati 2. kola:

utorak

Liga A/Grupa 2

Belgija - Island 20.45
Danska - Engleska 20.45

Tabela: Belgija 3 (2:0), Engleska 3 (1:0), Island 0 (0:1), Danska 0 (0:2)

Liga A/Grupa 3

Francuska - Hrvatska 20.45
Švedska - Portugal 20.45

Tabela: Portugal 3 (4:1), Francuska 3 (1:0), Švedska 0 (0:1), Hrvatska 0 (1:4)

Liga C/Grupa 1

Kipar - Azerbejdžan 20.45
Luksemburg - Crna Gora 20.45

Tabela: Crna Gora 3 (2:0), Luksembrug 3 (2:1), Azerbejdžan 0 (1:2), Kipar 0 (0:2)

Liga C/Grupa 2

Jermenija - Estonija 2:0 (1:0)
/Karapetjan 41, Angulo 65/

Gruzija - Sjeverna Makedonija 1:1 (1:1)
/
Okrijašvili pen 13 - Ristovski 33/

Tabela: S. Makedonija 4 (3:2), Gruzija 4 (2:1), Estonija 3 (2:1), Jermenija 0 (1:4)

Liga D/Grupa 2

San Marino - Lihtenštajn 20.45

Tabela: Gibraltar 3 (1:0), San Marino 0 (0:1), Lihtenštajn -

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.