• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik KS RS za MONDO: Stav saveza i klubova jednoglasan - šampiona BiH osloboditi prvog dijela lige!

Autor Dragan Šutvić

Zajednički dopis će, prema riječima prvog čovjeka KS RS Borisa Spasojevića, prema KS BiH biti poslat do petka

 Boris Spasojević KS RS za MONDO jednoglasan stav klubova šampion BiH da ne igra prvi dio sezone Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Kakva je sudbina košarkaške lige BiH – trebalo bi da bude poznato do kraja ove sedmice.

Naime, danas je u Banjaluci održana sjednica Izvršnog odbora Košarkaškog saveza Republike Srpske, uz prisustvo predstavnika po pet muških i ženskih klubova iz RS koji se takmiče u Premijer ligi BiH.

Na zasjedanju je pružena jednoglasna podrška šampionu BiH, Košarkaškom klubu Igokea, koji je zatražio da, zbog učešća u ABA ligi i FIBA Ligi šampiona, ne nastupa u prvom dijelu sezone, već da se takmičenju pridruži u Ligi 6 ili Ligi 8, u zavisnosti od formata takmičenja.

Možda će vas zanimati

Podsjetimo, Igokea se zvanično obratila KS BiH sa tom molbom, na šta su nešto kasnije reagovala tri kluba koja predstavljaju BiH u ABA 2 ligi (Široki, OKK Spars i OKK Sloboda), koji su takođe tražili da budu oslobođeni igranja prvog dijela sezone.

Prouzrokovalo je to reakciju preostalih klubova, a na kraju nije bilo sluha ni za "igose" ni za učesnike Druge ABA lige, pa je prije nekoliko dana održan kontroverzni žrijeb takmičarskih brojeva, kojem nisu prisustvovali predstavnici klubova iz Republike Srpske.

"Danas je održana sjednica Izvršnog odbora Košarkaškog saveza Republike Srpske, u proširenom sastavu, odnosno uz učešće predstavnika klubova iz Republike Srpske koji igraju u muškoj i ženskoj ligi BiH. Na sastanku je donesen jednoglasan zaključak da liga u muškoj konkurenciji, koja broji 14 klubova, bude u format '13 plus 1', odnosno da se klub koji je prvak BiH i koji igra dva paralelna takmičenja, a u ovom slučaju to je Igokea, pridruži ligi BiH u drugom dijelu šampionata. Moram da napomenem da ne govorim samo o Igokei, već i na sve buduće prvake BiH koji budu igrali ABA ligu i takmičenje pod okriljem FIBA. Zaključili smo da se takav dopis pošalje Upravnom odboru KS BiH do petka, kako bi se klubovi pripremili za licenciranje i kako bi mogli da se prijave za ligu BiH. To je bio jedinstven stav svih i muških i ženskih klubova koji nastupaju u Ligi BiH, dakle govorimo o pet muških i pet ženskih ekipa", rekao je za MONDO predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Boris Spasojević.

Kakve su alternative ako se KS BiH ogluši o zaključke KS RS?

"Razgovaralo se o više pravaca i alternativa, bilo je i raznih prijedloga i svaki klub je iz svog ugla predlagao neke varijante. Međutim, mislim da smo mi dovoljno ozbiljni i zreli ljudi i podstaknuti smo samo košarkaškim pristupom kao i ostali članovi Upravnog odbora KS BiH, tako da mislim da će se naći kompromis. Napominjem ponovo, nije ovo samo stvar Igokee, već svih budućih šampiona BiH pošto nije ni košarkaški ni sportski da se igraju tri utakmice u toku jedne sedmice. Mislim da je stav jasan, s tim da je pročitano i saopštenje Košarkaškog saveza Herceg-Bosne, koji takođe imaju takav pristup. To je, faktički, dvije trećine bh. klubova, koji zagovaraju takav način igranja, a i sastanak u Sarajevu, koji je održan prije otprilike dva mjeseca, išao je u tom pravcu. Jedanaest klubova je potpisalo da je takav način takmičenja najprihvatljiviji. Nije to, dakle, samo stav klubova iz KS RS već i nekoliko klubova iz Federacije BiH. To je jedino pravo i sportsko rješenje, mislim da će Upravni odbor KS BiH to tako i prihvatiti i da će prvenstvo, koje je zakazano za 3. oktobar, nesmetano da se odvija."

Prvi čovjek košarke u Republici Srpskoj nije želio da komentariše napise pojedinih medija iz FBiH, koji su naveli da će se klubovi iz RS, a koji nastupaju u muškoj i ženskoj ligi BiH, okrenuti učešću u Prvoj ligi Republike Srpske ako UO KS BiH ostane nijem na današnji sastanak u Dragomira Malića 1.

"Ne znam šta pišu portali, svako piše iz svog ugla, odnosno onako kako misli. Zavisi kako se posmatraju stvari i ko šta želi. Ja kao predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske kažem da je ovo jedini pravi sportski način i motiv. Prvak BiH ne može igrati paralelno na tri fronta. Poznato je da je BiH članica FIBA, a Igokea igra FIBA Ligu šampiona, tako da imamo i saglasnost FIBA. Mislim da bi svaka druga varijanta osim ove predložene bila štetna za košarku. Da li će to neko gledati iz nekog drugog ugla, to je stvar klubova, ali govorim kao sportski radnik da je većina bila za sport, za jedinstvenu ligu BiH i da jedino to može donijeti dobro košarci Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", zaključio je Spasojević u razgovoru za MONDO.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC