Drama!

Policajci gušili NBA igrača - ''Ne mogu da dišem'': Isplivao snimak, pred kućom ga hapsili uz elektrošok! (VIDEO)

Autor Dragan Šutvić

Odgurnuo jednog od policajaca, pa ga trojica savladala i oborila na zemlju.

Izvor: Profimedia/youtube/screenshot/Los Angeles Police Department

Mladi košarkaš Nju Orleansa Džekson Hajs (21) privođen je ispred svoje kuće krajem jula ove godine, a tom prilikom policajci su upotrebili nepotrebnu brutalnost. Iako košarkaš u prvi mah nije djelovao nasilno, policajci mu prvo nisu dozvolili da uđe u kuću, a kada je sukob eskalirao oborili su ga na zemlju.

Nakon što mu je jedan od policajaca stavio koljeno na vrat, Hajs je počeo da se žali na gušenje i nedostatak vazduha. Tek nakon što se četiri puta požalio na prekomjernu upotrebu sile, policajac je, na intervenciju svog kolege koji ga je savjetovao da odstupi, sklonio koljeno sa vrata mladog NBA igrača.

Potez sličan ovom napravio je haos u SAD. Kada je policajac koljenom pritisnuo vrat Džodža Flojda, a tamnoputi Amerikanac preminuo bez vazduha, širom države nastali su protesti koji su stvorili BLM pokret. Borba protiv rasizma dobila je drugu dimenziju, Džordž Flojd je postao simbol borbe za život svakog tamnoputog Amerikanca.

Kod Džeksona Hajsa situacija je dobila epilog kada je on priveden.

Policajci su se pred njegovom kućom našli zbog prijave o porodičnom nasilju, a na snimku koji je objavila policija Los Anđelesa vide se i rođak i djevojka koja ga moli da se smiri, njegova raspava sa policajcima, a zatim i kontakt zbog kog su oni reagovali.

Djeluje da je Hajs odgurnuo jednog od policajaca, nakon čega je oboren na zemlju. Savladala su ga trojica policajaca, od kojih je jedan imao u rukama elektrošoker.