RIJEŠIO

NBA pojačanje za Bosnu i Hercegovinu! Poslušao majku, Luka je odabrao reprezentaciju - igraće na Evropskom prvenstvu!

Autor Bojan Jakovljević

Donio je Luka Garza odluku u izboru nacionalnog tima.

Izvor: YouTubeu/Iowa Hawkeyes/Printscreen

Ogromnu pažnju javnosti izazvao je Luka Garza kada je odabran na NBA draftu od strane Detroita, a sada je donio odluku i o reprezentaciji.

Supertalentovani centar je poslušao majku Šejlu i odlučio da igra za Bosnu i Hercegovinu. Očekuje se da će nositi dres nacionalnog tima već na Evropskom prvenstvu naredne godine!

Potvrda ove informacije stiže iz SAD, gdje je Garza potvrdio da je dobio državljanstvo i da su tako riješene sve prepreke oko njegovog igranja za bh. tim.

Njegova majka Šejla je bila košarkašica i reprezentativka BIH, a otac mu je Amerikanac sa koledž karijerom. Ujak mu je Teoman Alibegović, nekadašnji proslavljeni centar i najbolji strijelac reprezentacije Slovenije u istoriji, a bio je član i legendarne mlade reprezentacije Jugoslavije koja je 1987. osvojila Svjetsko prvenstvo u Bormiju, predvođena Vladom Divcem i Dinom Rađom.

"Oni su mi puno pomogli. Svako sam ljeto u Bosni radio s njima, ta su mi ljeta puno značila u razvoju", rekao je Garza u jednom od intervjua.

Njegov deda sa majčine strane Refik Muftić bio je golman FK Sarajeva, a njegova želja je da uspije u NBA ligi. Visok je 211 centimetara i i porede ga sa Šekilom O'Nilom. Rođen je 27. decembra 1998. godine, a na draftu je odabran zajedno sa košarkašem Partizana Balšom Koprivicom.

Garza je do sada u NBA ligi odigrao 18 utakmica za Detroit, a trenutno je član njihove filijale u Razvojnoj ligi i tamo ima sjajne brojke - 25 poena, 8,3 skoka, 2,5 asistencije i 0,8 blokada po meču.