Košarka

Šok - Hrvatska propušta još jedan Mundobasket!

Autor Dragan Šutvić

IImali su Hrvati sve u svojim rukama protiv Finske, ali nisu znali meč da privedu kraju.

Izvor: Anadolija/Ahmed Bešić

Nakon što su propustili prvenstvo svijeta u Kini 2019. godine, košarkaša Hrvatske neće biti ni na Mundobasketu 2023 u Japanu, Indoneziji i Filipinima!

Hrvatima je za plasman u drugi krug kvalifikacija bila potrebna bilo kakva pobjeda nad Finskom na domaćem terenu.

Imali su sve u svojim rukama, bili su tokom posljednje četvrtine i u prednosti od osam poena, ali se pokazalo da to nije dovoljno – Finci su poslije drame trijumfovali rezultatom 79:81!

Poslije mini-serije poena Ivice Zupca, na semaforu je pisalo 78:70, dok je poslije nesportske lične greške Sasua Salina pri rezultatu 78:75 tim koji predvodi Damir Mulaomerović imao šansu da možda i riješi pitanje pobjednika.

Ipak, iz te situacije Hrvatska je "izvukla" samo jedno pogođeno slobodno bacanje, poslije čega je prvo Edon Mačuni postigao trojku za minus jedan, da bi potpuni šok stigao četiri sekunde prije kraja, trojkom Laurija Markanena za 79:81!

Krenuli su domaći u posljednji napad, Finci su samo desetinku prije kraja (!?) napravili faul nad Zupcem, a kada je centar hrvatske selekcije promašio prvo slobodno bacanje, postalo je jasno da će Hrvati na naredni plasman na Mundobasket morati da čekaju bar do 2027. goodine.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!