Košarka

Aco Petrović se sjetio Srbina - BIO JE LJUDINA! Godina bez Stevana, još bole riječi trenera o posljednjem treningu

Autor Bojan Jakovljević

Protekla je tužna godina bez srpskog košarkaša Stevana Jelovca. Ni 12 mjeseci poslije njegove smrti, nije zaboravljen, niti će biti.

Izvor: MN PRESS

Na današnji dan srpska i evropska košarka doživjela je strašnu tragediju - preminuo je srpski reprezentativac Stevan Jelovac. Njemu je pozlilo na jednom treningu u AEK-u iz Atine i nije se oporavio od teških zdravstvenih problema, poslije višenedjeljne borbe u bolnici.

Tim povodom, oglasio se poznati hrvatski trener Aleksandar Petrović, aktuelni selektor i direktor tamošnjeg saveza. On je objavio emotivnu poruku: "Prošlo je godinu dana od smrti Stevana Jelovca! Imao sam to zadovoljstvo biti mu trener u sezoni 13/14 u Lijetuvos Ritasu. Jednom riječju: LJUDINA!"

Jelovac se tri nedjelje borio poslije teškog moždanog udara, a njegova smrt potresla je mnoge širom svijeta. Naravno, posebno u Srbiji i u Grčkoj, gdje je AEK odlučio da se dvorana tog kluba nazove upravo po bivšem košarkašu Crvene zvezde, Mege, Ritasa...

I danas, godinu poslije ove tragedije, bole riječi Stevanovog trenera Stefanosa Dedasa u AEK-u, koji je prisustvovao njegovom posljednjem treningu.

"Stevan nije bio sa nama, imao je povredu skočnog zgloba i bio je u drugoj prostoriji. Radio je vježbe na biciklu. Kada sve sve to dogodilo bio je svjestan, čak smo i komunicirali kratko, ali smo shvatili da nešto nije u redu i da je vjerovatno u pitanju moždani udar. Odmah smo otkazali trening, a sutradan smo odigrali za njega u FIBA Ligi šampiona. Ni u jednom trenutku nisam pomislio da bi moglo da se završi tako. Bio je mlad momak, vjerovali smo da može da pobijedi."

Na veliku tugu i žalost, Stevan nije uspio da se oporavi i sahranjen je 7. decembra u svom Novom Sadu.