Počivaj u miru

Preminuo legendarni NBA šampion i prvi trener Lebrona Džejmsa!

Autor Dragan Šutvić

Legendarni NBA igrač i trener Pol Silas preminuo je u 79. godini.

Izvor: YouTube/Ryan McNeill

Tužne vijesti dolaze iz NBA lige, pošto je u 79. godini preminuo legendarni Pol Silas. Dugogodišnji NBA košarkaš i kasnije stručnjak koji je bio prvi trener Lebrona Džejmsa u NBA ligi bio je dvostruki "Ol Star", pet puta je biran u najbolju defanzivnu petorku lige i osvajač šampionskog prstena.

Tokom svoje igračke karijere Silas 201 centimetar visoki Silas pokrivao je pozicije krilnog centra i krila. a bio je prije svega poznat kao sjajan skakač i fenomenalan defanzivac. Nastupao je u NBA 16 sezona, a izabran je kao pik druge runde od strane Sent Luis Hoksa 1964. godine. 

Nakon osam godina u ligi u dresu Hoksa i Finiksa 1972. godine pridružio se timu Boston Seltiksa predvođenom Lerijem Birdom i sa njima je osvojio dvije titule šampiona - 1974. i 1976. godine. Potom je prešao u Denver, a završio je karijeru u Sijetl Supersoniksima u kojima je osvojio šampionski pehar 1979. godine, što mu je bila posljednja titula. Na kraju je završio igračke dane sa čak 1.254 NBA utakmice sa prosjekom od 9,4 poena i 9,9 skokova po meču.

Čim je okačio patike o klin postao je trener i od 1980. do 1983. godine vodio je San Dijego Kliperse, da bi nakon toga godinama bio pomoćnik u stručnim štabovima Netsa, Niksa, Sansa i Hornetsa. Ponovo je dobio posao glavnog trenrra 2002. godine kada je preuzeo Šarlot, a godinu dana kasnije preuzeo je Klivlend Kavalirse.

Te sezone u ligu je stigao Lebron Džejms i Silas je doveden posebno da bi njega prilagodio za igru u najvećoj ligi svijeta, a na poslu je ostao do 2005. godine. Njegov sin Stiven Silas sada je prvi trener Hjuston Rokitsa. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!