Košarka

Zvezda se predala 10 kola prije kraja, a Turci nisu! Imali tri pobjede manje od Partizana, pa napravili čudo!

Autor Goran Arbutina

Na kraju je Efes završio ispred i Partizana i Crvene zvezde, a zaostajali su za njima deset kola prije kraja Evrolige.

Izvor: MN Press/Twitter/Urbonas/Screenshot

Crvena zvezda i Partizan oduševili su i ove sezone u Evroligi zbog svojih fantastičnih navijača, ali košarkaši nisu igrali u skladu sa atmosferom sa tribina. Nakon što je Zvezda doživjela nezapamćeni debakl u Istanbulu, gdje joj je Efes nanio istorijski najteži poraz u međunarodnim utakmicama, automatski je "eliminisala" i Partizan koji će protiv Valensije večeras u "Areni" (20.30) igrati bez ikakvog takmičarskog značaja.

A, nije trebalo tako da bude... Partizan je veći deo sezone (18 kola) proveo u dijelu tabele koji je garantovao makar plej-in, jedno vrijeme su čak bili i četvrti u Evroligi, ali je loša završnica uticala da im izmakne mjesto u doigravanju koje će na kraju pripasti Efesu, ekipi koja je napravila bukvalno čudo u istom tom periodu!

Sve se promijenilo na prelazu iz januara u februar, u sedmici "duplog kola" Evrolige. U njemu je Partizan izgubio od Monaka i Virtusa, a Crvena zvezda je nakon pobjede nad Valensijom izgubila od Barselone. Upravo tada je počeo pravi "preporod" Efesa koji je od 25. kola vodio Tomislav Mijatović, hrvatski trener koji godinama radi u klubu, a koji je naslijedio Erdama Džana, bivšeg pomoćnika Željka Obradovića i trenera Turka Telekoma.

Na deset kola do kraja, Partizan je "imao" deseto mjesto sa skoro 12-12, koliko je imala i Baskonija, a odmah za njima je bila grupa timova sa skorom 10-12 u kojoj je bila i Crvena zvezda (još Milan i Bajern). Sa tri pobjede manje od Partizana i jednom manje od Zvezde, Efes je bio "zakucan" pri dnu tabele ispred samo Albe i Asvela, ali umjesto da razmišlja već o narednoj sezoni, napravio je potez godine koji ih je "lansirao" gore. I ko je to uopšte mogao da očekuje nakon što ih je Žalgiris "uništio" pred svojim navijačima 96:70!?


Mijatović je maestralno vodio Efes i sa osam pobjeda (gubili samo od Asvela i Partizana), uspio je da ih uvede u plej-in koji je djelovao sasvim nedostižan. I kome je Partizan bio bliži za tri pobjede, a i Zvezda za jednu, međutim "vječiti" nisu dobro tempirali formu kada je bilo najvažnije.

Pogledajte kako izgleda tabela poslije dolaska Mijatovića, koji čeka protivnika u plej-ofu nakon današnjih mečeva Baskonije i Virtusa. Protivnik će im biti slabije plasirani tim, dok bolji ide na Makabi. Efes mora da dobije i poraženog iz meča sedmog i osmog kako bi igrao plej-of protiv Real Madrida, ali već sada može da se kaže da to neće biti tako jednostavan zadatak kako se činilo do skoro.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt