Košarka

Bomba u ABA, došao je gorostas iz NBA!

Autor Dragan Šutvić

Udoka Azubuike je novi košarkaš Budućnosti iz Podgorice!

Izvor: Alex Goodlett / Getty images / Profimedia

U NBA ligu je 2019. godine kao prvi pik na draftu stigao Zajon Vilijamson, a godinu dana kasnije kao 27. pik u ligu je došao Udoka Azubuike, koga su zbog građe i stila igre često upoređivali sa njim. Momak koji potiče iz Nigerije sada je posle četiri godine u NBA stigao u ABA ligu!

Nekadašnji student Kanzasa rođen U Lagosu novo je pojačanje Budućnosti! U NBA karijeri je odigrao 84 utakmice za Jutu i Finiks, a na NBA debiju je čuvao Džoela Embida. Sjajan je defanzivac, pa je u NBA došao kao najbolji defanzivni igrač NCAA, ali je samo u jednoj sezoni u Juti uspeo da dođe do minutaže i da prosječno bilježi 4,7 poena i 4,2 skoka po meču. 

Sa rasponom ruku od 231 centimetar viđen je bio kao idealna zamjena za Rudija Gobera, ali je zbog ogromne minutaže francuskog centra jako malo igrao. Prošle sezone je bio u Finiksu, a sada se okrenuo Evropi i ovo će mu biti prvi inostrani angažman.  Imao je neke odlične partije u Finiksu, pa je tako u decembru upisao i dabl-dabl protiv Sakramento Kingsa sa 11 poena i 11 skokova, ali je u potrazi za većom minutažom i šansom da se razvija ipak izabrao da dođe u ABA. Pored Azubikea u Budućbnosti će pod košem opcije biti povratnik Kenan Kamenjaš, iskusni Amerikanac Džuvan Morgan, Nikola Tanasković i Aleksa Ilić.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!