Košarka

Poslije decenije u NBA, dočekao crveno-bijeli dres: Želio sam uzbudljivo iskustvo, u Americi je dosadno!

Autor Bojan Jakovljević

Evan Furnije je novi igrač Olimpijakosa, po dolasku u Grču govorio je o odluci da se vrati u Evropu.

Izvor: x/Evan Fournier

Iz Olimpijakosa su već najavili da su u potpunosti formirali tim i očekivalo se da je ekipa, poslije povratka Saše Vezenkova, spremna da započne sezonu. Ipak, klub je saopštio da će crveno-bijele redove pojačati i iskusni Evan Furnije.

Dugogodišnji NBA igrač na opšte oduševljenje navijača dočekan je ovacijama. Ovo će, ujedno, biti prvi angažman beka Francuske koji nije u domovini ili u Americi. Furnije je proveo 12 sezona u SAD, a sada je potpisao višegodišnji ugovor sa crveno-bijelima iz Pireja. Novi igrač tima JorgosaBarcokasa objasnio je svoj neočekivani dolazak u Evropu.

"Nisam želio da ponovo proživljavam iskustva koja sam imao u NBA posljednje dvije godine. Bilo mi je veoma dosadno... Razmišljao sam o povratku u Evropu. Želio sam uzbudljivo iskustvo. Volio bih da imam više iskustva u NBA, samo sam pet puta stigao do plej-ofa. Ipak, tamo ne možete da kontorlišete svoju sudbinu. Poslije Olimpijskih igara rekao sam agentu da je Olimpijakos moj prioritet. Imao sam kontakt sa NBA timovima, konkretno sa Milvokijem. Bili su zainteresovani, ali se saradnja nije realizovala. Dobio sam dvogodišnju ponudu koja me nije zanimala, željeli su da budem mentor mladim igračima. Ipak, to je nešto čime ne želim da se bavim", rekao je Furnije za L'Ekip.

Evropski stil košarke daleko se razlikuje od igre "preko bare", samim tim doskorašnji igrač Detroita moraće da se prilagodi novoj sredini.

"Svjestan sam toga. Biće to period adaptacije, ali igrao sam FIBA košarku gotovo tokom svakog ljeta na mnogim važnim takmičenjima. Vjerujem da ću moći da igram na tri pozicije i da ću imati više prilika da dobijem minute. Najvažnija stvar je da želim da osvojim Evroligu", odlučno je rekao Furnije.

Proslavljeni reprezentativac Francuske u Grčku dolazi iz Detroita u kojem je prosječno bilježio 6,9 poena, 1,8 skokova i 1,5 asistencija u sezoni 2023/24. Prethodno je nosio i dres Njujorka, Bostona, Orlanda i Denvera. U sastavu Trikolora osvojio je dvije srebrne medalje na Olimpijskim igrama (2020. i 2024), dvije bronzane na Svjetskim prvenstvima (2014. i 2019) i po jednu srebrnu (2022) i bronzanu (2015) na Evropskim prvenstvima.