Košarka

Spojeni košarkaški klubovi na Palama: "Jahorina da igra ABA ligu za dvije sezone"

Autor Nebojša Šatara

Jahorina i Partizan postigli su dogovor o tehničko-poslovnoj saradnji čime je 80 djece spojeno u jedan klub, a predloženo je i da se formira sportsko društvo u koje bi ušlo više klubova iz različitih sportova.

Izvor: SRNA/Maja Krsmanović

Ugovor o saradnji potpisali su predsjednici košarkaških klubova Jahorina Nedeljko Elek i Partizan Bogdan Stanojević, prenijela je agencija "Srna".
Elek je rekao da je ovo važan dan jer je želja da se napravi jedan od najboljih i najorganizovanijih klubova ne samo u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, nego i šire.

On je naglasio da tog rada nema bez omladinskih kategorija i zahvalio Stanojeviću koji je 15 godina na Palama imao svoju školu košarke.

"Važno je da naša djeca imaju koristi od ovoga što rade naši sportski klubovi. Pozivam sve ostale sportske klubove da urade ovo na isti način i da njeguju domaće igrače i da rade sa našom djecom", izjavio je Elek i dodao da će Jahorina za dvije godine igrati ABA ligu.

Elek je pozvao Fudbalski klub Romanija sa Pala da uradi isto ovako s obzirom da su dobili oko 400.000 KM iz budžeta opštine, nemaju ostvaren rezultat, a naplaćuju djeci članarinu.

On je predložio da se formira sportsko društvo u koje bi ušli svi sportski klubovi sa ovog područja.

Prema njegovim riječima, tu bi spadali košarkaši, fudbaleri, skijaši, obojkaši, kako bi se napravila ozbiljna organizacija koja bi brojala 1.500 članova, aktivnih sportista.

Elek je naveo da bi se tako mogli obratiti u Vladu Republike Srpske, resorna ministarstva, jer bi bili ozbiljan faktor, a ovako su svi oslonjeni na opštinske budžete i svi prave svoje male interese.

Izrazio je nadu da će se opštinsko rukovodstvo, sadašnji i budući načelnik odazvati ovoj inicijativi kako bi Pale imale prvo sportsko društvo u Republici Srpskoj i postale grad sporta, a ne grad kladionica.

Stanojević je rekao da je Košarkaškom klubu Partizan Pale cilj bio da okupi što veći broj djece, te da saradnja sa Jahorinom potiče odavno.

On je naveo da se dolaskom Eleka na čelo KK Jahorina pokazala ozbiljna ambicija i briga za budućnost košarke na ovom području, a samim tim i za sudbinu djece koja se bave ovim sportom.

"To smo i prepoznali i 80 djece koji su do sada trenirali u Partizanu prelaze u Jahorinu i sigurno će dobiti bolje uslove i pažnju nego što smo mi mogli obezbijediti. Mi smo kao jedan mali klub živjeli na bazi samofinansiranja od članarina", naveo je Stanojević.

On je dodao da će se potpisivanjem ugovora o tehničko-poslovnoj saradnji stvoriti ozbiljan put da djeca sa Pala pronađu svoje košarkaško mjesto i ostvare svoje košarkaške ciljeve.

Navijačkom udruženju Grobari u sportskoj dvorani "Peki" u utorak uveče podijeljeno je 10 sezonskih ulaznica za mečeve beogradskih crno-bijelih u predstojećoj sezoni 2024/25.

(MONDO/Agencije)