Košarka

Momak sa Kosova odbio da debituje u NBA ligi: Na draftu nosio srpsku zastavu, sad neće na teren

Autor Nikola Lalović

Deni Avdija će debitovati za Portland, ali ne u meču sa Los Anđeles Klipersima.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Deni Avdija neće debitovati za Portlanda Trejlblejzerse iz vjerskih razloga. Reprezentativac Izraela koji je porijeklom sa Kosova i Metohije istakao je za američke medije da će propustiti duel svog novog tima sa Los Anđeles Klipersima 12. oktobra. Razlog za to je što je tada veliki jevrejski praznik Jom Kipur. 

Deni je sin dugogodišnjeg kapitena Crvene zvezde Zufera Avdije, a majka mu je Jevrejka iz Izraela koji je Zufer, inače Goranac iz Srbije, upoznao dok je igrao za Makabi. Jom Kipur ove godine pada na 11. i 12. oktobar, a Dan očišćenja ili Dan pomirenja kako se on još zove obilježava se najstrožim postom i obaveznim odlaskom na bogosluženje u sinagogu. Dodatno je za istoriju Izraela ovaj praznik bitan zbog zbog Jomkipurskog rata iz 1973. godine u kome se Izrael sukobio sa Egiptom, Sirijom, Irakom i Jordanom oko Sinajskog poluostrva i Golanske visoravni, a jedan od heroja ovog rata sa izraelske strane bio je rođeni Sarajlija David Dado Elazar. 

"Najbolji način da počnem sezonu je da poštujem jevrejske tradicije sa mojom braćom i sestrama širom svijeta", rekao je Avdija, pa će tako doskorašnji košarkaš Vašington Vizardsa sačekati debi u dresu Portlanda. On je 2020. godine ušao u NBA kao deveti pik na draftu, a tada je govorio o tome koliko je ponosan i na svoje porijeklo iz Srbije. Nosio je zastavicu Srbije na reveru i ne samo to!

"Moj otac je sa Kosova, iz Srbije…", rekao je na početku predstavljanja u NBA, a onda se dotakao i svoje druge domovine: "Izrael nije davao mnogo igrača u NBA i velika je čast predstavljati svoju zemlju. Uzbuđen sam i želim da unapredim svoju igru."