Košarka

Deni Avdija održao obećanje: Nije igrao zbog jevrejskog praznika

Autor Nebojša Šatara

Deni Avdija nije debitovao za Portland u meču sa Los Anđeles Klipersima.

Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Deni Avdija zaista nije debitovao za Portland! U meču sa Los Anđeles Klipersima tim iz Oregona je izgubio 101:99, a Avdije nije bilo na terenu. Sin nekadašnjeg dugogodišnjeg kapitena Crvene zvezde Zufera Avdije ranije je najavio da će Blejzersi morati da sačekaju njegov debi jer ne želi da igra na Jom Kipur!

Avdija je rođen u Izraelu, majka mu je Jevrejka i on poštuje jevrejske tradicije, Otac Zufer je Goranac iz Srbije, a Deni nastupa za Izrael i nije želio da izađe na teren na jedan od najsvetijih jevrejskih praznika. Dan očišćenja ili Dan pomirenja se obilježava najstrožim postom i odlaskom na bogosluženje u sinagogu, a ove godine je pao na 11. i 12. oktobar. Jom Kipur je dodatno važan za Izrael zbog čuvenog Jomkipurskog rata vođenog 1973. godine, jedne od najdramatičnijih epizoda u istoriji ove zemlje.

"Najbolji način da počnem sezonu je da poštujem jevrejske tradicije sa mojom braćom i sestrama širom svijeta", rekao je Avdija pred meč i održao obećanje. Bez njega u timu izgubili su Blejzersi, a u njihovim redovima istakao se Tumani Kamara sa 19 poena i 9 skokova. Džerami Grant je imao 15 poena. Dodao je 4 poena i 2 skoka Duop Rit, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i FMP-a, dok je Ivica Zubac imao 2 poena i 4 skoka.

Avdija osim svoje vezanosti za Izrael stalno pominje i koliko osjeća Srbiju u svome srcu. On je 2020. godine na NBA draftu izabran kao deveti pik, a tada je na scenu izašao sa zastavom Srbije zakačenom za rever. Osim toga naglasio je: "Moj otac je sa Kosova, iz Srbije!"

(MONDO)

BONUS VIDEO: