Košarka

Duško Savanović otkrio sve o lopovluku zbog kog Srbija nije uzela medalju: "Bilo je 40 minuta krađe"

Autor Nebojša Šatara

Duško Savanović se ponovo prisjetio velike krađe u polufinalu Svjetskog prvenstva u Turskoj 2010. Kerem Tunčeri je nagazio aut prije koša za pobjedu Turske, ali to je bio samo vrh ledenog brijega naspram onoga što se ranije događalo u tom meču.

Izvor: MN Press/YouTube/Stefan Nikolić

Duško Savanović bio je dio reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu u Turskoj 2010 koja je vratila srpsku košarku u svjetski vrh. Poslije velikog uspjeha na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. i srebrne medalje, prosto se očekivalo da će ekipa Dušana Dude Ivkovića ponoviti rezultat naredne godine. Važila je Srbija za ekipu koja i u Turskoj može da "eksplodira" i to se i događalo, a onda se u polufinalu sastala sa Turskom i bila poražena 82:83. Težak meč i nepravdu u završnici Srbija nije preboljela, pa je izgubila i u borbi za treće mjesto od Litvanije 88:99.

Kako je izgledalo posljednjih nekoliko sekundi polufinala? U samoj završnici, Srbija je imala minimalnu prednost 80:79. Uslijedila je razmjena koševa, tako da su i 4,5 sekundi prije kraja izabranici Dude Ivkovića bili viđeni u finalu pošto je rezultat bio 82:81. Posljednji napad - krenuo je Kerem Tunčeri ka košu Srbije, evidentno gazeći aut liniju, sudije to navodno nisu primijetile, a Turska je povela svega 0,5 sekundi prije konačnog kraja.

Godinama ova priča o nepravdi ne jenjava i uvijek je zanimljiva tema, Duško Savanović je objasnio kako je utakmica izgledala igračima Srbije na terenu: "To je bilo 40 minuta krađe. Svaki minut, svaki napad je krađa. Da je na kraju ta linija bila najbezbolnija stvar", ispričao je bivši reprezentativac Srbije u emisiji Indirektno na K1 televiziji.

Izvor: MN PRESS

Uporedio je Savanović i kvalitet ekipa i iznio zanimljiv podatak o rezultatima međusobnih mečeva tog ljeta.

"U tom trenutku, naš selektor pokojni Duda Ivković i Boško Tanjević su prijatelji. To ljeto mi smo sa njima odigrali dvije prijateljske utakmice sa Turskom, sa tom istom reprezentacijom. Nikad boljom, turski "drim tim'", kroz osmijeh je rekao, ne bez ironije.

"Turcima kad treba titula ili pehar oni organizuju prvenstvo i kupe ga. Mi smo njih dobili prvu utakmicu 56 razlike, druga je bila pred kamerama 50 razlike. Znači, mi smo po kvalitetu u tom trenutku bili bolji bar 30", zaključio je Savanović.

Šta se dogodilo potom u polufinalu zauvijek će boljeti navijače reprezentacije Srbije.

BONUS VIDEO: 

(MONDO)