Košarka

Zvezdin zid i mišići za koje Evropa nije znala: Crveno-bijeli zgazili Fener, Šarasa šokirala dvojica heroja!

Autor Nikola Lalović

Crvena zvezda je odigrala meč koji je digao publiku na noge! Kako u Istanbulu gdje su navijači Fenera bukvalno napuštali halu prije kraja, tako i u Srbiji gdje su navijači Zvezde mogli da kažu samo - svaka čast. A dva igrača su posebno bitna za ovakav utisak.

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je na vrhu tabele u Evroligi! Malo ko je to očekivao kada je na početku sezone ubilježen neočekivani poraz u Dubaiju, a pogotovo poslije drugog ABA poraza u sezoni, od ekipe Splita. Ipak, 16. oktobra crveno-bijeli su jedina ekipa sa tri pobjede u Evroligi!

Nakon pobjede nad Parizom u gostima, koju su navijači i očekivali, poslije trijumfa nad Baskonijom na domaćem terenu pao je i Fener u Istanbulu. Tim Šarunasa Jasikevičijusa koji je u prva dva kola dobio dva derbija kola sada je pregažen! Crvena zvezda je bila toliko dominantna da je navijače rivala natjerala da napuštaju svoja mjesta u hali na pola četvrte četvrtine, toliko je pokazao silu sastav Janisa Sferopulosa.

"Ključ pobjede bila je naša odbrana. Dozvolili smo im samo 57 poena, natjerali smo ih na 18 izgubljenih lopti. Čak i kada nam njihova odbrana nije dozvoljavala da postignemo poene uspjeli smo da zadržimo vođstvo", rekao je poslije meča trener crveno-belih Janis Sferopulos. I to je sasvim očigledno.

Kada vam bilo ko postigne 57 poena jasno je da je odbrana bila fantastična, a posebno raduje navijače to što je tim u baš tom dijelu igre digao formu. Mogli smo Sferopulosa da čujemo na tajmautima u Splitu kako viče da tim mora da igra odbranu i jasno je da su ga crveno-bijeli čuli. Ipak, iako je cijeli tim odigrao sjajan meč, jasno je ko su dva heroja pobjede!

EVROLIGAŠKI GOBER

Izvor: MN PRESS

Poslije 25 sekundi meča bilo je jasno da se Džoel Bolomboj pojavio na ovom meču. Odigrao je sjajnu odbranu na Bobanu Marjanoviću, pa uhvatio defanzivni skok. Postigao je prve poene na meču, pa zatim dodao još dva poena, a kada je pogodio trojku za 12:2 bilo je jasno da će mu ići i ono što mu nije baš najjača strana. Statistika mu je na ovom meču bila sjajna - imao je dabl-dabl sa 18 poena i 11 skokova, šutnuo je 8/10 iz igre, udario jednu blokadu, imao ukradenu loptu... Ali to ne govori koliko je Džoel Bolomboj bio dobar. Kao i na meču sa Baskonijom ponekad je djelovalo da su bekovi Crvene zvezde skretničari koji bez problema usmjere svoje igrače na Bolomboja jer mu vjeruju. Jednostavno, na startu ove sezone u Evroligi on izgleda poput evroligaškog Rudija Gobera, ko god se zaleti ispod koša teško postiže poene preko njega. Dočekao je centar crveno-bijelih i jubilej, prešao je 1.000 poena u Evroligi u karijeri i jakoj konkurenciji Uroša Plavšića i Luke Mitrovića djeluje kao prva opcija ispod koša na početku sezone.

NIJE SAMO ĆOŠAK, IMA TU I MIŠIĆA

Izvor: MN PRESS

Pogotovo na startu meča Crvena zvezda je bila jako brza u tranziciji, širio se teren, pa je mogao Majk Daum da ima prostora za šutiranje iz ugla. To mu nije išlo dobro, pogodio je tek jednu od pet trojki, ali je odigrao možda i najbolji meč ove sezone. Kao i kod Bolomboja, statistika od 14 poena i 5 skokova ne pokazuje koliko je bio dobar i prije svega ne pokazuje da je navijačima i treneru Sferopulosu dokazao da kod njega ima nešto više od samog šuta. Bio je jako čvrst u duelima, uspijevao je nekoliko puta da iz kontakta postigne poene, da izdrži udarac i upiše "2+1". Igrao je 30 minuta, "tukao" se sa Hejs Dejvisom ispod koša, hvatao mu skokove, a onda smo vidjeli i ono nestvarno zakucavanje preko Kema Birča. Majk Daum je dokazao da pored meke ruke ima i potrebnu fizikalnost i snagu, to je jedna dimenzija koja nije bila visoko na listi njegovih vrlina.

ONI SU PRELOMILI!

Izvor: Ahmet Okatali / AFP / Profimedia

Sjajno je odigrala na startu Crvena zvezda, odlično je Kodi Miler-Mekintajer tada razigravao svoje saigrače, a vidјeli smo i da se tim sjajno "prebrojavao" i preuzimao kada neko ispadne u odbrani. Ipak dјeluje da je kraj prvog poluvremena i početak drugog bio ključan da Fenerbahče ne uspијe da se vrati u meč. A tu su se upravo istakli Majk Daum i Džoel Bolomboj.

Uspela je ekipa Fenerbahčea da stigne na 45:41 pred kraj prvog poluvremena i upravo su se tada pojavili Bolomboj i Daum. Prvo je Bolomboj uhvatio promašaj Kalinića sa slobodnog bacanja, oa je postigao prve poene Zvezde na startu drugog poluvremena. Daum je onda preuzeo, imao je ono nestvarno zakucavanje preko Kema Birča i jednom je iznudio faul uz poene. Kada je na 45:41 pozvao tajmaut Janis Sferopulos Majk Daum je na isteku napada pogodio iz okreta jednu od svojih pet dvojki i tako sprијečio da Fener ima napad u kome bi stigao na posјed zaostatka. Onda se već uključio Luka Mitrović sa serijom poena i tada je krenula Zvezda opet da pravi prednost, ali da nije bilo Dauma i Bolomboja u tih nekoliko minuta s kraja druge i početka treće četvrtine Fener bi ovo uspиo da preokrene. A onda uz punu "Ulker dvoranu" ko zna šta bi bilo.

Protiv Pariza Nedović, protiv Baskonije Kalinić i Kenan, pa i Bolomboj. Sada Bolomboj i Daum, pa i Nedović i Mitrović. Crvena zvezda je do sada u tri meča imala nove lidere u svakom meču i u ovako dugoj i fizički zahtјevnoj sezoni uz dosta iskusan sastav tima i igrače koji su mahom prešli tridesetu - to dјeluje kao jedini put kad visokom plasmanu. Ali polako, tek je treće kolo i već u petak dolazi Barselona. Ipak, ne može da se porekne - ovome što je Zvezda odigrala na Bosforu ne može da se nađe mana.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(MONDO, Nikola Lalović)