Košarka

Crvena zvezda našla zamjenu za povrijeđenog Bolomboja: Dolazi centar sa NBA iskustvom?

Autor Dragan Šutvić

Novo pojačanje Crvene zvezde mogao bi da postane Mfondu Kabengele.

Izvor: Alessandro Catellani/IPA Sport / / imago sportfotodienst / Profimedia

Mfondu Kabengele (27) mogao bi da postane novi centar Crvene zvezde! Prema nezvaničnim informacijama MONDA on je u ovom trenutku najbliži tome da obuče crveno-bijeli dres u bliskoj budućnosti. Srpski klub traži hitno pojačanje na centarskoj poziciji poslije povrede Džoela Bolomboja i to bi mogao da bude upravo Kanađanin porijeklom iz Konga.

U avgustu je napunio 27 godina, ima 208 centimetara i 113 kilograma i trenutno nosi dres Venecije. U Evropi je još igrao i za AEK i tamo je ostavio dobar utisak. Ima ugovor sa italijanskim timom, pa ostaje da se vidi i kako će klubovi da pronađu zajednički jezik u vezi sa njegovim dolaskom.

Završio je univerzitet Florida Stejt i onda je 2019. godine izabran od strane Bruklina kao 27. pik i odmah je trejdovan u Los Anđeles Kliperse. Igrao je premalo u timu iz "grada anđela", više je bio u Razvojnoj ligi, pa je potom trejdovan u Sakramento koji ga je potom otpustio.

Mfondu Kabengele
Izvor: YouTube/Top Basketball Highlights

Uspio je da se izbori potom za kratkoročni ugovor u Klivlendu i tu se zadržao do oktobra poslije čega je otišao u filijalu Hjustona sa kojom je osvojio titulu u Dži ligi.

Onda je potpisao dvosmjerni ugovor sa Bostonom i proslijeđen je u filijalu Seltiksa gdje je ostavio veoma dobar utisak, ali nije želio više da čeka šansu u Americi, pa je otišao "preko okeana" i završio u Atini gdje je brzo primijećen. Najviše zbog utakmice protiv PAOK-a u kojoj je meč završio sa 30 poena i 16 skokova. U FIBA Ligi šampiona prosječno je bilježio 10.5 poena, 6,3 skokova i 1,5 blokada po meču.

U decembru 2023. godine je prekinuo saradnju sa AEK-om i odmah je potpisao za Veneciju do kraja sezone. Poslije toga dobio je produžetak saradnje do kraja tekuće sezone.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!