Košarka

Traje audicija za novog centra Crvene zvezde: Pet imena u igri, najbliži potpisu Mutombov sestrić

Ko će postati novi centar Crvene zvezde i odmijeniti Džoela Bolomboja? Pet imena je u igri, ali najveće šanse ima Kabengele, sestrić pokojnog Dikembea Mutomba.

Izvor: Vaughn Ridley / Getty images / Profimedia/Gennaro Masi / imago sportfotodienst / Profimedia

Crvena zvezda ponovo je aktivna na "pijaci" uprkos dolasku Filipa Petruševa. Čitavo ljeto jurila je Zvezda svog bivšeg košarkaša, odlučila da rizikuje i da ne dovodi druge visoke igrače i kada je vidljivo bilo da "škripi" na četvorci, da bi na kraju ipak povreda Džoela Bolomboja bila "okidač" da Petrušev dođe na pozajmicu.

Time je tek djelimično riješen problem Crvene zvezde pošto će proći nedjelje i nedjelje dok Bolomboj i Petrušev ne zaigraju zajedno, a više je nego jasno koliko i nekoliko mečeva može da okrene cijelu sezonu u ABA ligi, kamoli Evroligi. Zbog toga je i trener Janis Sferopulos nagovijestio da se traži još jedan košarkaš, najvjerovatnije centar, koji će skinuti teret sa leđa Mitrovića, Plavšića i Petruševa, pošto je teret koji je Bolomboj vukao na leđima zaista ogroman.

U javnosti se prethodnih dana spekulisalo sa mnogo imena, neki od njih su samo igrači koji su ponuđeni Crvenoj zvezdi, za druge se raspitivala, a konačna odluka se i dalje čeka i zavisiće kao i uvijek od mnogo faktora. Ali, već ove nedjelje mogla bi da bude završena "doselekcija" Crvene zvezde.

Kabengele najbliži dresu Zvezde

Izvor: Alessio Marini/IPA Sport / ipa-a / imago sportfotodienst / Profimedia

Prema saznanjima MONDA, od svih kandidata koji su se spominjali prethodnih dana - Mfiondu Kabengele je najbliži tome da obuče dres Crvene zvezde u nastavku sezone. U pitanju je Kanađanin porijeklom iz DR Konga i zanimljivo je da mu je ujak pokojni Dikembe Mutombo, koji je i te kako obilježio devedesete u NBA i prije svega bio poznat po dobroj odbrani i blokadama. Okušao se i Kabengele tamo, bio je član L.A. Klipersa, Klivlenda i Bostona, mada je više igrao za njihove razvojne timove, da bi 2023. godine došao u AEK iz Atine.

Stigao je potom u Veneciju čiji je i dalje član pošto je poslije dobrih izdanja produžio ugovor do kraja 2024/25. Prethodne večeri je protiv Skafatija upisao 13 poena i čak 20 skokova (devet u napadu), dok su i njegove brojke koje bilježi u Evrokupu ove sezone takođe impresivne.

Na pet utakmica ima prosek od 13,6 poena, 10,2 skokova i 1,6 asistencija, a i procenti (28/44) i te kako obećavaju.

Bijombo je ipak u magli

Izvor: Vaughn Ridley / Getty images / Profimedia

Najinteresantnije ime koje se spominjalo kao zamena za Džoela Bolomboja je svakako Bizmak Bijombo, ali su šanse da dođe vrlo male. U pitanju je snažni centar iz DR Konga koji je poslije 13 godina u NBA ligi ostao bez ugovora, međutim kao i većina veterana nada se da će ga dobiti. 

Evropa mu i dalje nije naročito zanimljiva opcija (iako ga je zvala Baskonija još 2021. godine) i nada se da će usljed povreda nekog od centara u NBA - ponovo dobiti šansu da pokaže šta može. Bijombo je odigrao skoro 900 utakmica u NBA ligi, a tokom regularnog dijela je na proseku od 5,1 poena i 5,9 skokova, dok su tu i 1,3 blokade po meču. U posljednjoj sezoni Bijombo je igrao vrlo malo, samo 20 puta za Memfis, a onda još 10 za Oklahomu, što takođe nije dobar signal Zvezdi jer bi morala da ga čeka. A i "debelo plati".

Ko se još spominje kao pojačanje Zvezde?

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Kao i tokom svakog prelaznog roka, posebno od "eksplozije" insajdera na društvenim mrežama, mnogo igrača povezuje se sa Crvenom zvezdom, ali vrlo malo toga zaista bude tačno. Tako se prvo licitiralo imenom Džonatana Motlija (Hapoel Tel Aviv) i Papija Rivera (Makabi), ali zbog njihovih ugovora to je bilo na "dugom štapu".

Takođe, prethodnih dana je u fokus došao iToni Džekri (CSKA Moskva), koji ove sezone prosječno bilježi 10 poena i 5,6 skokova u VTB ligi, ali Andrej Vatutin nije naročito rad da ga se odrekne.

Vidjećemo šta donose naredni dani i da li će još neko novo ime "isplivati".