Košarka

Bilbao - Barsa pred 82.000 ljudi? Ovo je vest iz košarke!

Autor mondo.rs

Da, dobro ste pročitali.

Zakazano je: 26. aprila 2020. godine košarkaška utakmica Bilbao - Barselona biće odigrana na fudbalskom stadionu sa dorađenim montažnim tribinama koju bi moglo uživo da prati 82.000 navijača!

Da, dobro ste pričitali.

Dogovorom između košarkaškog i fudbalskog kluba iz prestonice Baskije odlučeno je da meč 31. kola ACB lige sa Kataloncima bude odigran na stadionu "San Mames" koji prima 53.289 navijača Atletika.

To, u pokušaju postavljanja novog evropskog rekorda po broju gledalaca na jednoj košarkaškoj utakmici, nije zadovoljilo organizatore pa će kraj parketa biti postavljene i montažne tribine sa 28.644 stolice.


Šta to znači?

Znači da je zvaničan rekord postavljen na finalu Eurobasketa 2015 između Francuske i Španije, odigranom na "Pjer-Moroj" stadionu u Lilu, zvanično ugrožen.

Tada su Španci utišali većinu od 26.922 navijača na tribinama i osvojili zlato u sred Francuske.

Na "instalaciji" ovog košarkaškog igrališta na fudbalskom terenu biće angažovano 300 radnika. Pre utakmice nastupiće muzička zvezda Belako, na poluvremenu će pevati Leiva, a ceremoniju će voditi uticajni "jutjuber" iz grada na obali Atlantika - izvesni Ibai Ljanos.

"Ovo je bila jedinstvena prilika da košarkaške vrednosti podignemo na nivo iznad. 'San Mames' je simbol grada i cele Baskije, to je ime koje je važno i za druge sportove, poput ragbija. Nadam se da će lavovski duh tog zdanja pomoći da se takmičimo sa jednim od najboljih timova Evrolige ove sezone", rekao je jedan od organizatora spektakla i bivši košarkaš Partizana, Predrag Savović.

On je od 2010. do 2017. bio predsednik Bilbaoa.