Košarka

U čast legendi: Nagrada za najboljeg igrača Ol-stara nosiće Brajantovo ime

Autor mondo.ba/Anadolija

"On je uvijek koristio priliku da se mjeri s najboljima i da igra na najvišem nivou za milione navijača širom svijeta", rekao je komesar NBA lige Adam Silver.

Izvor: Guliver, Darrian Traynor/Getty Images AsiaPac

Nagrada za najkorisnijeg igrača NBA Ol-star od ove godine će nositi ime tragično preminulog košarkaša Los Anđeles Lejkersa Kobija Brajanta.

Adam Silver, komesar NBA lige, izjavio je da je Brajant, koji je poginuo krajem januara u 42. godini u helikopterskoj nesreći, sinonim za Ol-star.

"On je uvijek koristio priliku da se mjeri s najboljima i da igra na najvišem nivou za milione navijača širom svijeta", rekao je Silver.

Brajant je 26. januara u padu helikoptera nedaleko od Los Anđelesa poginuo s 13-godišnjom kćerkom Đanom i još sedam osoba.

Ovogodišnje izdanje Ol-star utakmice je potpuno posvećeno legendarnom Brajantu, koji je čak 18 puta biran u najbolju ekipu NBA lige.

Svi igrači ekipe koju predvodi Lebron Džejms nosiće na dresu broj 2, koji je nosila 13-godišnja Đana Brajant.

Druga ekipa, čiji je kapiten Janis Antetokunmpo, nosiće na dresu broj 24, koji je Brajant nosio posljednjih deset sezona u karijeri.

Deset igrača u prvim postavama Istoka i Zapada izabrano je nakon glasanja navijača (50 posto), igrača (25 posto) i novinara (25 posto). Četrnaest zamjena su izabrali treneri 30 timova NBA lige.

U noći sa subote na nedjelju je održano takmičenje u trojkama i zakucavanjima, a Ol-star utakmica se igra u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.