Košarka

Sloboda definitivno ne igra ABA 2: Igra se turnirski, jednokružno, bez publike, prihoda... Zašto da dajemo 50.000 evra?

Autor mondo.ba

Tuzlaci ne žele da se upuštaju u ovu avanturu

Izvor: Promo/KK Borac Banja Luka

Tuzlanska Sloboda i zvanično je odustala od takmičenja u ABA 2 ligi.

Ovaj scenario ranije tokom dana je za MONDO nagovijestio prvi čovjek tuzlanskih crveno-crnih Aid Berbić, ističući u prvi plan visinu pozivnice koju bi klub trebalo da uplati kako bi se našao u slabijem regionalnom takmičenju.

ABA 2 liga bi trebalo, kako ističu Tuzlaci, da se igra turnirski, u "balonima", jednokružno, a to je u ovom trenutku, jednostavno preskupo za ovaj klub, čije saopštenje vam prenosimo u cjelosti.

"Poštovani,

Na sastanku klubova ABA 2 lige održanom 7. septembra putem zoom-a, predstavnik OKK Sloboda, predsjednik kluba gospodin Aid Berbić, zamolio je predstavnike rukovodstva ABA lige da se razmisli o smanjenju cijene pozivnice koju bi klubovi sa pozivnicom trebali platiti za učešće u takmičarskoj sezoni 2020/21. Dobio je odgovor da će odluka o eventulanom smanjenju cijene biti donesena  na boardu ABA lige koji se trebao sastati do kraja mjeseca, te da ćemo biti obaviješteni o istoj.

Ni do danas nismo dobili nikakav zvaničan odgovor, ali je predsjednik u razgovoru sa gospodinom  Milijom Vojinovićem , sportskim direktorom ABA lige, saznao da neće biti smanjenja cijene pozivinice što je u ovom momentu za naš Klub previše.

Naime, ABA 2 liga se igra po principu turnira, i to jednokružnim bod sistemom. Interes sponzora za ovakav vid takmičenja, kada se niti jedna utakmica ne igra u Tuzli - praktično ne postoji, kada nema live streama, publike, prihoda od ulaznica… sve su to razlozi koji nas primoravaju na ovakvu odluku, a to je da u sezoni 2020/21 ne učestvujemo u takmičenju.

Žao nam je što je došlo do ove tačke, ali 50.000 evra je veoma visoka cijena, za koju ne dobivamo ništa zauvrat. Ostalim ekipama kao i rukovodstvu Lige želimo uspješnu sezonu, da se okonča bez problema prekida izazvanih  virusom covid-19, te se nadamo da ćete razumijevanja za naše razloge.

Sportski pozdrav!", navedeno je u saopštenju Tuzlaka, koje će u ABA 2 ligi zamijeniti banjalučki Borac, koji je upravo sa Slobodom odmjerio snage u prvom kolu Lige BiH.

U Banjaluci se, inače, regionalna košarka igrala u sezonama 2002-03 i 2003-04.

U prvoj sezoni, u ligi je nastupao Borac Nektar, dok je naredne sezone taj klub promijenio ime i u Jadranskoj ligi učestvovao kao SKK Banjalučka pivara.

Inače, planirano je da se 13 kola ligaškog dijela odigra u sklopu dva turnira.

Prvi, u trajanju od šest kola, trebalo bi, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, da bude održan od 9. do 21. novembra u Užicu, dok bi preostalih sedam rundi bilo odigrano u Sarajevu u još uvijek nepoznatom terminu.