Ostali sportovi

Najbolja bh. biciklistkinja grabi ka vrhu: Lejla Tanović na korak od deset najboljih na svijetu!

Autor Dragan Šutvić

Napredovala je za tri pozicije na posljednjoj rang-listi

Izvor: Fena/Arhiv

Lejla Tanović, najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja, napredovala je na svjetskoj UCI rang-listi nakon posljednjeg upisa bodova.

Nakon napretka od tri pozicije,Tanović sada zauzima 11. mjesto u konkurenciji svih biciklistkinja svijeta.

Usljed pandemije korona virusa, Svjetska biciklistička organizacija donijela je odluku kojom osvojeni bodovi za UCI renking vrijede 15 nedjelja duže, odnosno za period kolika je trajala i zvanična suspenzija takmičenja.

"Sjajne vijesti dolaze nam pred završetak kalendarske godine, Lejla trenutno zauzima 11. mjesto na svjetskoj ranking listi. Međutim, UCI je donio odluku da se bodovi s državnih prvenstava upisuju nakon Nove godine tako da nas sigurno očekuje dodatni skok na UCI listi. Radi novog pravila koje je donio UCI, kada je riječ o upisivanju bodova, Lejlin stvarni plasman i kvalitet u ovoj sezoni tek sada dolaze do izražaja. Naš cilj je plasman u top 10 na svijetu i sigurno da ćemo to postići", rekao je trener Amar Njemčević.

Izvor: FENA

Tanović je ostvarila uspjeh karijere i najbolji plasman u istoriji bosanskohercegovačkog biciklizma kada je ove godine osvojila osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u disciplini maraton u Turskoj.

Dodatni pokazatelji da je ove sezone vozila u vrhunskoj formi su osvajanje Premijer lige BiH, drugo mjest na Kosta Blanka ekipnoj trci u Španiji, 14. titula državne prvakinje, ali i obaranje rekorda na uspon na Biokovo u Hrvatskoj za više od 11 minuta.

(nondo.ba/agencije)