Ostali sportovi

Banjalučka dvorana "Borik" ubuduće će nositi ime Marijana Beneša!

Autor Goran Arbutina

Prihvaćena inicijativa banjalučkih sportista, sportskih radnika, klubova i sportskih novinara.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Banjalučki „hram sporta“ od svog otvaranja 1974. godine nosio je ime „Borik“, ali će ubuduće nositi ime jedne od najvećih legendi banjalučkog i jugoslovenskog sporta.

Dvorana „Borik“ ubuduće će nositi ime Marijana Beneša, proslavljenog banjalučkog boksera, jednog od najvećih banjalučkih sportista, olimpijca i petostrukog šampiona Evrope.

 Upravo u ovoj dvorani 17. marta 1979. godine pobijedio je Žilbera Koena i osvojio prvu titulu profesionalnog šampionaEvrope.

Inicijativu za imenovanje dvorane "Marijan Beneš" prije nekoliko dana potpisalo je pedesetak banjalučkih sportista, sportskih radnika, klubova i sportskih novinara, a ona je usvojena od rukovodstva dvorane, gradskih vlasti i porodice Beneš.

Odluku o promjeni naziva dvorane potvrdio je i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković na svom facebook nalogu.

"Mogu sa ponosom da kažem da će dvorana "Borik", konačno ponijeti ime Marijana Beneša, koji je upravo na tom mjestu 1979. godine, Banju Luku okitio titulom Evropskog šampiona u boksu. Danas smo razgovali sa kćerkom bokserske legente, Žanet Beneš, od koje imamo punu podršku za sve što činimo. Inicijativa da naša najveća sportska dvorana ponese ime po čovjeku koji je mnogo učinio za naš grad postoji već nekoliko godina, a sada slobodno mogu da kažem, da ćemo je, u saradnji sa porodicom Beneš i direktorom SC "Borik" Nenadom Talićem, konačno i realizovati. Banja Luka će kroz brojne slične inicijative vraćati svoj stari sjaj, te oživljavati najljepše uspomene iz perioda kada su naši sportisti ostvarivali najbolje rezultate“, napisao ja Stanivuković.