Ostali sportovi

Počela trka "Beograd - Banjaluka": Nijemac Justin Volf prvi prošao kroz cilj etape do Šapca

Autor Dragan Šutvić

Biciklista Bajk eida odmakao je konkurentima na polovini od 96 kilometara duge etape i prednost bez problema sačuvao do kraja.

Izvor: Trka Beograd-Banjaluka/Promo

Etapom od Beograda do Šapca, danas je startovala tradicionalna biciklistička trka "Beograd - Banjaluka", a prvi je kroz cilj prošao Nijemac Justin Volf.

Biciklista Bajk eida odmakao je konkurentima na polovini od 96 kilometara duge etape i prednost bez problema sačuvao do kraja.

Sa desetak sekundi zaostatka kroz cilj su prošli Patrik Štos iz poljskog Vostera, te Filipo Fjoreli iz italijanskog Bardijanija.

"Bilo je jako brzo od početka, ali sam u jednom trenutku krenuo u bijeg, niko me nije ispratio i uspio sam da dođem do pobjede. Bio sam na ovoj trci prije dvije godine i mogu reći da je organizacija još bolje nego tada. Ne znam šta da očekujem u preostala tri dana, ali se nadam da ću završiti među 20 najboljih jer mi sprint nije baš jača strana, a dvije etape su izrazito ravničarske", istakao je njemački biciklista nakon prve etape.

Bijelu majicu namijenjenu najbolljem vozaču do 23 godine obukao je Mika Heming, plavu za najboljeg brdskog vozača zadužio je Luka Paek, dok je Pol Tebling bio najbolji sprinter, te obukao crvenu majicu.

Izvor: Trka Beograd-Banjaluka/Promo

Veliki broj Šapčana pozdravio je karavan, a događaj se svaršeno uklopio u proslavu Dana grada koji je srpskom biciklizmu dao najboljeg vozača svih vremena Sašu Gajičića.

"Posebno sam srećan što smo proslavu dana našeg grada uveličali ovako eminentnim događajem koji je značajan ne samo za Šabac, nego za Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Direktor trke Vladimir Kuvalja naglasio je da je prva etapa uvijek najkomplikovanija za organizatore, ali da je srećan kako je sve prošlo, a naročito dočekom u gradu na Savi.

Velike zasluge za organizaciju najjače trke u regionu i ovaj put idu na račun Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

"Svake godine se radujem trci koja je jedan od najbolji simbola spajanja našeg naroda. Trka je izuzetno značajna za privredni i turistički razvoj Republike Srpske i Srbije jer okuplja učesnike iz svih krajeva svijeta", rekao je šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.