Katastrofa!

Federer ostao na 0, tako ga je pobijedio samo Rafa Nadal!

Autor Nebojša Šatara

Slavni švajcarski teniser mogao bi da dozvoli sebi još ovakvih poraza ukoliko nastavi da se takmiči protiv mladih igrača punih snage.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Legendarni Švajcarac je počišćen u Londonu, na svojoj omiljenoj podlozi, a Hubert Hurkač bio je brutalan prema njemu. U trećem setu je tri puta napravio brejk i Rodžeru nije dozvolio nijedan gem u tom dijelu meča.

Tako je ispisana nova stranica u karijeri Rodžera Federera, pošto godinama nije bio ovako ponižen. Zapravo, to mu se desilo samo jednom nakon 1999. godine, kada je bio tek početnik u profesionalnom tenisu.

Davne 2008. godine u Parizu Rafael Nadal je sigurno koračao ka šampionskoj timu, a u finalnom meču je razbio Rodžera. Prepustio mu je samo četiri gema, jedan u prvom, tri u drugom i nijedan u trećem setu... Jedna o najubjedjivijih pobjeda u finalima grend slem turnira ikada!

Toj meča se Federer sigurno dobro sjeća... A kada biste ga pitali kada je prethodni put izgubio bez osvojenog gema u setu, vjerovatno ne bi umio da vam odgovori.

Tokom prethodne dvije decenije to se dogodilo jednom, a u svojoj prvoj "punoj" na ATP turu čak tri puta je bio deklasiran. Iskusni Švajcarac je 1998. godine debitovao među profesionalcima, ali je to bilo tek na polovini sezone. Tih godina je bio lak plijen za iskusne tenisere, pa su ga tokom 1999. godine trojica različitih tenisera savladali ovako ubjedljivo.

Ponovo ga je mučila šljaka...

U Monte Karlu je Amerikanac Bobi Spadea bio uspješniji od njega, a samo nekoliko nedjelja kasnije ga je na Rolan Garosu pobijedio Patrik Rafter, protiv kog je uspio da osvoji prvi set. Treći, ali vjerovatno najbolniji poraz, nanio mu je Džejms Blejk na travi u Kvinsu, inače Rodžerovoj omiljenoj podlozi.

Informaciju da su ga ovako ubjedljivo pobjeđivali samo na početku karijere, uz izuzetak Nadala na vrhuncu moći, navodi teniske zaljubljenike da glasnije pričaju o penziji. Poznato je da smo Federerov najbolji tenis već vidjeli i da mu je karijera u padu, a pitanje je samo da li će Švajcarac dopustiti da se blamira dok u vrh svjetskog tenisa dolaze mladi igrači željni krvi velikih igrača?

(MONDO)