ŽIVOTNA PRIČA

Katarina je bila najljepša žena komunizma: Pokorila Sarajevo, oborila rekord Plejboja, a pratila ju je i tajna policija!

Autor Bojan Jakovljević

Katarina Vit je bila jedna od najvećih klizačica svih vremena, ali niko ne sumnja da je najviše očaravala svojim izgledom. Njena životna priča je bila i te kako burna.

Izvor: Profimedia

Bliže se polako Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje su zakazane za početak 2022. godine, a to znači da ćemo ponovo imati prilike da gledamo najbolje sportiste i sportistkinje na snijegu i ledu.

Ipak, mnogi današnji ljubitelji zimskih sportova se vjerovatno ne sjećaju jedne od najvećih klizačica svih vremena, legendarne Katarine Vit, koja je svojim izgledom očaravala muškarce, klizanjem sudije, a u sve je "umiješala" i tajnu policiju Istočne Njemačke.

Možda će vas zanimati

Oko jedne stvari se zaljubljenici u umjetničko klizanje neće prepirati - svi će vam reći da je Katarina Vit bila najljepša klizačica koju su ikada vidjeli.

Ali ona je bila i nevjerovatno uspješna na ledu. Katarina je tokom bogate karijere bila dvostruka olimpijska šampionka, četiri puta je bila prvak svijeta i čak šest puta prvak Evrope.

Tokom 80-ih godina prošlog vijeka, muškarci su za njom uzdisali, a osim svojim sjajnim klizanjem, Vitova je očaravala prelijepim licem, izvajanim tijelom i bujnim poprsjem.

Legenda o Vitovoj išla je dotle da je sve to zanimalo čak i "Štazi", čuvenu tajnu policiju Istočne Njemačke. Godinama kasnije, kada je pao Berlinski zid, Katarina je otkrila da ju je tajna policija toliko pratila da su čak i mjerili trajanje seksualnih odnosa.

No, Vitova je stupila na veliku scenu još 1982. godine, osvojivši bronzu na Svjetskom prvenstvu u Kopenhagenu. Dvije godine kasnije došla je u Sarajevo na Olimpijske igre i sve šokirala osvajanjem zlatne medalje za samo 0.1 poen razlike.

Njemica je tada uspjela da izvede neviđen program sa tri trostruka skoka, a godinama kasnije je dominirala. Osvojila je četiri od narednih pet prvenstava svijeta, pet uzastopnih evropskih prvenstava, da bi vrhunac dostigla 1988. godine u Kalgariju. Tada je odbranila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Katarina Vit na ZOI 1988.
Izvor: YouTube/Mintaka Alnilam

Za sve to vrijeme, Katarina Vit je pomjerala granice i svojim izgledom. Nosila je provokativne kostime koji su privlačili mušku publiku, a poslije osvajanja zlata u Kalgariju, riješila je da započne profesionalnu karijeru.

Vitova je sa kolegom Brajanom Boitanom, takođe olimpijskim šampionom, otišla na trogodišnju turneju po SAD, a njihov šou na ledu je uspio čak i da rasproda "Medison Skver Garden" u Njujorku.

Katarina se ponovo našla u centru pažnje 1998. godine, kada je riješila da se slika za "Plejboj". Magazin za muškarce sa Njemicom na naslovnici bio je drugi najprodavaniji broj "Plejboja" u istoriji - ispred je ostao samo onaj prvi broj sa Merilin Monro na naslovnoj strani.

Izvor: Instagram/Printscreen

U SAD je 1999. bile proglašena za najbolju klizačicu 20. vijeka, procjenjuje se da je tokom karijere zaradila čak 75.000.000 dolara, a godinama kasnije, Katarina Vit je otkrila šta se sve dešavalo u vrijeme komunizma kada je ona nastupala.

Vitova, smatrana za "najljepše lice komunizma", otkrila je da su tajne službe DDR-a jako rano počele da je prate.

"Ima osam godina i izuzetno je talentovana", stajalo je u jednom izvještaju koji joj je postao dostupan. U jednom intervjuu je pričala o drugim nepoznatim detaljima.

"U jednom izvještaju napisali su da sam vodila ljubav u hotelskoj sobi od 20.00 do 20.07 sati! Zapravo sam sjedila i razgovarala sa prijateljem. U jednom momentu smo zaćutali nekoliko minuta, i to je bio povod uhodi da napiše takvu glupost", objasnila je tada klizačica.

Katarini ni slava nije donosila samo dobre stvari. Službe u Istočnoj Njemačkoj su je čak odvojile od njenog prvog momka. Razlog? Bio je roker i nije se uklapao u predstavu o dobrom momku za veliku zvijezdu.

"U to vrijeme sam plakala kao kiša. Poslali su ga u vojsku u najdalje mjesto u DDR. Tri dana mi je trebalo da dođem do njega da bismo bili zajedno za vikend. To nam je prekinulo vezu, a ja sam bila uništena", pričala je Katarina.

Katarina Vit je kao klizačica bila jedna od najvećih takmičarki svih vremena, ali u privatnom životu joj stvari nisu išle tako sjajno. Imala je veliki broj momaka i veza, ali danas 56-godišnjakinja nikada nije bila u braku i nema djecu.