Ostali sportovi

EHF neumoljiv - povratak na teren nakon 14 dana! Srbija bez šestorice, Đerona će morati da mijenja spisak!?

Autor Goran Arbutina

Dok u rukometnoj reprezentaciji Srbije čekaju rezultate PCR testova koji će potvrditi status zaraženih koronavirusom, iz EHF potvrdili da se pozitivni rukometaši mogu vratiti na teren tek nakon dve nedelje!

Izvor: MN PRESS

Rukometna reprezentacija Srbije je u velikom problemu pred početak Evropskog prvenstva 13. januara u Slovačkoj i Mađarskoj!

Nakon što je potvrđeno da su igrači Bogdan Radivojević i Vladimir Cupara pozitivini na koronu, kao i još četiri člana, među kojima i selektor Toni Đerona, u srijedu su stigle informacije o još četvorici pozitivnih, a to su Stevan Sretenović, Ilija Abutović, Dragan Pešmalbek i Nemanja Zelenović.

Direktor reprezentacije Srbije Ratko Nikolić u izjavi za MONDO potvrdio je loše vijesti, s tim da se čekaju zvanični PCR rezultati za četvoricu novozaraženih.

"Antigenski testovi su pokazali da su oni pozitivni na koronu. Danas smo uradili i PCR testove tako da čekamo rezultate i tada ćemo zvanično znati da li je to potvrđeno ili je eventualno nešto drugo u pitanju", rekao je Nikolić.

Desno krilo "orlova“ Bogdan Radivojević ranije je rekao da je sreća u nesreći da su se reprezentativci sada zarazili, jer će nakon sedam dana izolacije moći da se vrate u nacionalni tim i nastupe na EURU, međutim, on i još petorica saigrača će morati da propuste kompletnu grupnu fazu.

Nakon što se u javnosti spekulisalo o uslovima za povratak na teren, pa se u hrvatskim medijima spominjalo čak i to da su dovoljna dva negativna testa nakon sedmodnevne MONDO je zatražio odgovor od Evropske rukometne federacije koji je otklonio sve dileme.

"Mora proći 14 dana od pozitivnog testa i moraju imati dva negativna PCR testa. Nacionalni savezi obaviješteni su o ovoj proceduri koja je dio sanitarnog protokola koji su dobili u novembru", potvrđenon nam je iz EHF-a.

Izvor: MONDO

S obzirom da će Srbija grupnu fazu Evropskog prvenstva igrati od 13. do 17. januara to znači da za utakmice protiv Ukrajine , Hrvatske i Francuske neće moći da računa na šestoricu trenutno zaraženih reprezentativaca.

"Orlovi“ su u trenutno najgorem položaju od svih učesnika Evropskog prvenstva, jer imaju najviše zaraženih.

Dok neke selekcije možda mogu da istrpe odustvo jednog ili dvojice igrača u grupnoj fazi, to je praktično nemoguće za Srbiju koja je bez šestorice, pa je za očekivati da selektor Đerona, koji je i sam u izolaciji, posegne za novim imenima sa šireg spiska reprezentacije.

Takvu mogućnost najavio je i direktor "orlova" Ratko Nikolić.

"Ako se sutra potvrde današnji testovi, ovi rukometaši su vjerovatno otpali. Imamo spisak od 35 igrača pa ćemo vidjeti šta i kako dalje", rekao je Nikolić.

Srbija je zbog trenutne situacije otkazala i prijateljske mečeve sa Njemačkom, planirane za 7. i 9. januar.

„Orlovi“ u prvom meču Evropskog prvenstva 13. januara u Budimpešti igraju sa Ukrajinom, dva dana kasnije zakazan je „balkanski derbi“ protiv Hrvatske, a grupnu fazu završavaju duelom protiv Francuske.

Tagovi