Odlazi!

Rus se zbog rata odrekao državljanstva: Roditelji mu bili veliki šampioni, on našao novu domovinu!

Autor Bojan Jakovljević

Važio je za jednog od najtalentovanijih na svijetu, ali nije opravdao očekivanja.

Izvor: Profimedia

Rusija je prije deset dana započela rat u Ukrajini, a sada imamo i prvog sportistu koji je zbog tog poteza odlučio da se odrekne državljanstva. Pavel Sivakov (24) dobio je dozvolu Međunarodnog biciklističkog saveza za promjenu državljanstva i sada će voziti pod zastavom Francuske.

On je dugo želio da promijeni državu za koju se takmiči, a dešavanja na istoku Evrope uticala su na njega da ubrza tu odluku.

Prije samo nekoliko godina Sivakov je završio Điro d'Italiju na 9. mjestu u generalnom plasmanu, zbog čega je smatran jednim od najtalentovanijih vozača na svijetu. Ipak, takav rezultat nije uspio da ponovi, a u međuvremenu je promijenio i tim za koji vozi. 

"Francuska je zemlja u kojoj sam odrastao, u njoj sam se školovao i zaljubio u biciklizam. Tu zemlju smatram svojim domom. Već neko vrijeme sam želio francuski pasoš, a situacija u Ukrajini samo je ubrzala taj proces. Sve moje misli su sa ukrajinskim narodom. Kao i svi ljudi na svijetu nadam se miru i da će brzo prestati stradanje u Ukrajini", rekao je Sivakov.

Pavel je rođen u Italiji, ali od ranog djetinjstva živi u Francuskoj. Njegovi roditelji Aleksej Sivakov i Aleksandra Koljaseva imali su velike biciklističke karijere u SSSR i Rusiji. Njegova majka bila je čak i svjetska šampiona sa nacionalnim timom na hronometru, dok je otac između ostalog osvojio i Trku oko Srbije 1994. godine.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!