Legenda

Ušao u reprezentaciju SCG, sada je kapiten Srbije: 200 puta je branio njen gol i osvojio sve - ove 2 pobjede pamti!

Autor Haris Krhalić

"Najstariji sam, savjetujem kad mislim da treba, ali u isto vrijeme i učim od njih", kaže legendarni golman

Izvor: MN PRESS

Kapiten reprezentacije Srbije Branislav Mitrović (37)  u četvrtak je u meču protiv Australije odigrao 200.utakmicu u reprezentaciji. Na zvaničnom takmičenju prvi put je branio na EP u Ajndhovenu 2012, a poslije Olimpijskih igara u Londonu i oproštaja Slobodana Sora sa Gojkom Pijetlovićem je činio golmanski tandem zaključno sa Igrama u Riju.

Osvojeno zlato u Brazilu branio je i odbranio sa saigračima u Tokiju i tako još jednom ušao u istoriju sa reprezentacijom Srbije, koja ima sreće da godinama računa na takvog asa. Za razliku od Filipa Filipovića, braće Pijetlović, Andrije Prlainovića, Stefana Mitrovića i Milana Aleksića, on je poslije Tokija poručio selektoru Dejanu Saviću da ima snage da nastavi i kao lider predvodi tim i na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj.

U karijeri je od najvažnijih medalja osvojio dva olimpijska zlata, četiri evropska i jedno svjetsko. Bio je najbolji golman finalnog programa SP u Kazanju 2015, najbolji igrač u Svjetskoj ligi u Huidžu, golman u idealnoj postavi Olimpijskih igara u Tokiju.

"Nije važna brojka nego šta je iza njih, šta je ostavljeno i kroz rezultate ali i druge stvari vezanih za snagu sporta i ličnosti", kaže Mitrović za sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Prvi put je bio na pripremama reprezentacije 2005, a u Rimu 2009. na Svjetskom prvenstvu je bio kao treći golman iza Sora i Gojka Pijetlovića. Prvo zvanično takmičenje je bilo EP u Ajndhovenu 2012. "U jednoj utakmici je Soro isključen sa pravom zamjene pa sam uskočio. Ali mi golmani te debije ne gledamo kao nešto mnogo bitno".

U bogatoj karijeri izdvaja dvije utakmice:

"Prva je polufinale sa Crnom Gorom u polufinalu Evropskog prvenstva 2014. kada sam branio u posljednjoj četvrtini i pomogao preokretu i druga je protiv Australije u grupi u Riju kada je tenzija bila ogromna i kada smo uspjeli da pobijedimo i pored igre koja nije bila najbolja".

Izvor: MN PRESS

Bio je strijelac i jednog gola za reprezentaciju na pripremama u Americi. "Dozvoljeno je da golman učestvuje u napadu pa sam iskoristio priliku", nasmijao se Mitrović, koji potiče iz golmanske škole Vojvodine, na koju je ponosan kao i na svoj Novi Sad.

Priznaje da uživa u reprezentaciji:

"Najstariji sam, savjetujem kad mislim da treba, ali u isto vrijeme i učim od njih. Svaka generacija - drugo vrijeme. Uigravamo se, treba vremena i da budemo najbolji i da ne uspijemo ova ekipa ima svoj put. Prostor za napredak je veliki i ekipno i pojedinačno".

Reprezentacija Srbije u subotu od 18 časova "zatvara" grupnu fazu utakmicom protiv Kazahstana, a onda će usmjeriti svu pažnju na četvrtfinale, koje je zakazano za srijedu.

Tagovi