Ostali sportovi

Znam kako je kad nemaš ništa, svaki evro sam natopio znojem! Đokovića pitali za milione: Bio sam i na drugoj strani

Autor Goran Arbutina

Novak Đoković govorio o novcu, ali i o periodu kada je sa porodicom teško živio.

Izvor: MN PRESS

Prema zvaničnim podacima, Novak Đoković je za skoro 20 godina profesionalne karijere od turnira i nagrada zaradio čak 159 miliona dolara - i to bez novca od sponzorstava i drugih prihoda. Ove nedjelje, on bi mogao da pobjedom na Završnom mastersu u Torinu zaradi još 4,7 miliona dolara i bio je upitan za tako bogatu nagradu u Torinu.

"Naravno, ljudi mogu da vide koliko zarađujemo. Ono o čemu mediji ne pišu su porezi, kao i drugi troškovi, ali to je u redu. Ne mogu da sjedim ovdje i da pričam o novcu kao o jednom od problema u mom životu ili bilo šta slično. Veoma sam blagosloven i srećan. On dolazi kao posljedica mog tenisa i uspeha koje sam ostvario, zajedno sa svojom porodicom i ekipom", izjavio je Đoković poslije pobjede protiv Amerikanca Tejlora Frica u polufinalu.

Novak je podsjetio na svoje teško odrastanje i naglasio da odlično zna vrijednost svakog centa. "Mislim da je svaki evro koji sam stekao zarađen napornim radom, znojem i suzama. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo, jer znam kakav je osjećaj kada nemaš ništa na stolu, kad imaš pet članova porodice, rat, sankcije... Hajde da ne zaboravimo odakle dolazim, u smislu u kakvom dobu sam odrastao. Tako da apsolutno znam i drugu stranu, što mislim da mi pomaže da u životu više poštujem sve što zaradim"

U sezoni na izmaku, Novak je osvojio četiri titule, pobijedio u 37 od ukupno 44 odigranih mečeva i zaradio je 5,1 milion dolara od nagrada.

Novakov otac, Srđan Đoković, govorio je o tome kako je bio prinuđen da treninge i karijeru svog sina finansira i novcem koji je uzimao od zelenaša. ""Rekao mi je 'Kod mene je kamata 12 odsto, ali za tebe je 15, jer žuriš'. Došao sam kući, zaključao se u kupatilo i razlupao unutra sve živo. Pristao sam jer mi je trebalo za sina i njegovu karijeru, a da mi je trebalo za mene, ne bi mogli da me maknu sa njega, popio bih mu svu krv iz žila ", otkrio je Đoković senior u intervjuu o najtežem periodu Novakove porodice.