Ostali sportovi

Damir Džumhur napredovao za 11 pozicija na ATP listi!

Autor Dragan Šutvić

Najbolji bh. teniser vratio se među 150 igrača planete.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur napredovao je za 11 pozicija na ATP listi!

Rođeni Sarajlija je tokom prošle sedmice stigao do polufinala turnira u Levenu, u kojem je poražen od Borne Ćorića, a zahvaljujući tom rezultatu ostvario je solidan napredak i vratio se među prvih 150 tenisera planete, te je u ovom trenutku 147. igrač planete.

Na putu ka polufinalu u Belgiji, Džumhur je prvo trijumfovao nad teniserom iz Rusije Alibekom Kačmazovim koji mu je predao meč u trećem, odlučujućem setu, da bi potom savladao Mađara Žombora Piroša i Nijemca Henrija Skvira prije nego što ga je zaustavio hrvatski teniser.

Na vrhu ATP liste nije bilo pomjeranja kad je riječ o pozicijama, ali je nakon Australijan opena nastavala velika gužva na vrhu.

S obzirom na to da je ove godine kao branilac titule ispao u polufinalu, prvoplasirani Novak Đoković je izgubio 1200 bodova na ATP listi i sada ima 9855.

Samo 600 manje ima Španac Karlos Alkaraz, koji je stigao do četvrtfinala, što mu je najbolji rezultat u Melburnu, dok su finalista i osvajač prvog grend slema u sezoni, Rus Danil Medvedev i Italijan Janik Siner, tim rezultatima osvojili 1210, odnosno 1820 poena, a ukupno imaju 8765, odnosno 8310.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)