Ostali sportovi

Upravni odbor VS BiH zabranio Omladinsku vaterpolo ligu! Oglasio se Borac: Ako mislite da smo dotakli dno...

Autor Dragan Šutvić

Bh. Savez zabranio je Omladinsku vaterpolo ligu, pozivajući se na Zakon o sportu BiH. Uslijedila je ekspresna reakcija Vaterpolo kluba Borac.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Upravni odbor Vaterpolo saveza BiH zabranio je odigravanje Omladinske vaterpolo lige, koja je trebalo da startuje predstojećeg vikenda!

Sama liga zamišljena je kao takmičenje osam klubova iz Hrvatske i BiH (Osijek, Leotar, Borac, Jadran Neum, Marsonija Slavonski Brod, Torpedo Sarajevo, Vukovar i Inviktum Sarajevo), kroz odigravanje četiri turnira (Banjaluka, Vukovar, Slavonski Brod i Neum) u dvije kategorije.

Planirano je da se takmiče igrači rođeni 2007. godine i mlađi, te oni rođeni 2009. godine i mlađi, ali je odlukom najužeg rukovodstva bh. kuće vaterpola ovakvo takmičenje zabranjeno.

Naime, Upravni odbor Vaterpolo saveza BiH je na posljednjoj sjednici održanoj 13. aprila zabranio organizovanje svih prvenstava i liga na području BiH koji nisu pod ingerencijom Vaterpolo saveza BiH.

Iz Saveza su se pozvali na članove 53. i 54. Zakona o sportu, te Statut VS BiH, istakavši da "sva vaterpolo takmičenja na teritoriji BiH moraju biti pod ingerencijom VS BiH".

VS BiH je u objavi naveo da su svi klubovi, kao i savezi drugih država, dužni da obavijeste bh. Savez u vezi sa organizovanjem takmičenja i turnira na području BiH.

Jedan od inicijatora Omladinske vaterpolo lige je banjalučki Borac, koji se odmah oglasio na društvenim mrežama, ogorčen ovom odlukom VS BiH.

"DOBRO DOŠLI U BiH!!!

VS BiH na čelu sa Branimirom Butiganom zabranjuje Omladinsku vaterpolo ligu, koja je dogovor između klubova, a ne pravno lice, pozivaju se na Zakon o sportu u kojem ne stoji ono što oni navode, te bi upravljali klubovima.

Omladinska vaterpolo liga je usmeni dogovor 8 klubova iz Hrvatske i BiH, da na bazi prijateljskih utakmica, podignu motivaciju djeci da se bave vaterpolom i sportom. Zamišljena je da se igraju 4 turnira.

Ali očigledno da je to veliki problem za velike umove UO VSBiH!

Ako mislite da smo dotakli dno, u BiH će te uvijek saznati da ispod dna ima novo dno", rekli su iz Borca, uz napomenu da Upravni odbor VS BiH čine predsjednik Branimir Butigan, te članovi Slobodan Grahovac i Anes Džehović.

ŠTA PIŠE U ČLANOVINA 53. I 54. ZAKONA O SPORTU BiH?

Član 53.

(Međunarodna sportska takmičenja)

U Bosni i Hercegovini mogu se organizirati međunarodna sportska takmičenja i priredbe:
a) olimpijske i paraolimpijske igre,
b) svjetska i evropska prvenstva,
c) univerzijade,
d) mediteranske igre,
e) svjetski kupovi i finalni turniri evropske i svjetske lige,
f) zimski i ljetni olimpijski festival mladih Evrope,
g) balkanska i druga regionalna prvenstva,
h) kriterijski i kvalifikacioni međunarodni sportski turniri,
i) tradicionalne međunarodne sportske manifestacije koje su u kalendaru međunarodnih
sportskih asocijacija.

Član 54.

(Saglasnost za međunarodna takmičenja)

Međunarodna sportska takmičenja i sportske priredbe mogu se organizirati u Bosni i Hercegovini ako organizator dobije saglasnost Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnog entitetskog organa, te osigura uvjete predviđene pravilima međunarodnih sportskih organizacija.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)