Ostali sportovi

Svjetski prvak suspendovan zbog dopinga: Oduzete mu sve titule, ništa od Olimpijskih igara!

Autor Nebojša Šatara

Novi skandal drma svjetsku atletiku pošto je Rodžers Kvemoi ostao bez skoro svih svojih trofeja.

Izvor: Jewel SAMAD / AFP / Profimedia

Nadao se Olimpijskim igrama i medalji u Parizu, a Rodžer Kvemoi će po svemu sudeći upravo sada završiti karijeru! Nekadašnji svjetski junuorski prvak u kros kantriju i na 10.000 metara je suspendovan na šest godina zbog dopinga. 

Atletičar iz Kenije je u periodu od 18. jula 2016. do 8. avgusta 2023. godine imao ogromna odstupanja u svojim anti-doping testovima i zato je suspendovan na šest godina. S obzirom da sada ima 27 godina, ovo vrlo vjerovatno znači i kraj karijere, ukoliko žalbama ne uspio da promijeni nešto i smanji svoju kaznu.

Zbog dopinga će mu osim suspenzije biti i oduzete sve titule koje je osvojiio, pa će tako biti uzeto i zlato na 10.000 metara koje je osvojio 2016. godine na Svjetskom prvenstvu za atletičare do 20 godina u poljskom Bidošću. Takođe će mu biti oduzeto i treće mjesto na Igrama Komonvelta u Gold Koustu 2018. godine takođe na 2018. godine, kao i pobjeda na istanbulskom polumatartonu 2022.

Nadležne institucije su riješile da mu ostave zlato na Svjetskom prvenstvu u krosu 2015. godine u timskoj konkurenciji. Na prethodnim Olimpijskim igrama Kvemoi je sedmi na 10.000 metara, iza Selemona Baregre, Džošue Čeptegije i Džejkoba Kiplima koji su uzeli medalje. Za osvajačima odličja je kaskao sedam sekundi. Sada se nadao boljem rezultatu u Parizu, ali ga tu neće biti. 

Tagovi