Ostali sportovi

Nikad ovo nisam vidio u tenisu! Karlos Alkaraz se naljutio zbog promjene pravila: Baš je loše!

Autor Nebojša Šatara

Karlos Alkaraz bio je vidno nezadovoljan zbog promjene jednog pravila u tenisu.

Izvor: Michele Eve Sandberg/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Karlos Alkaraz doživio je iznenađujući poraz na turniru u Kvinsu gdje je branio titulu. Izgubio je od Britanca Džeka Drejpera (7:6, 6:3). Po završetku tog meča bio je vidno nervozan. Ne toliko zbog samog poraza, jer je to sastavni dio sporta, koliko zbog promjene pravila i testiranja koje trenutno sprovodi ATP.

Kako bi dodatno ubrzali igru i spriječili dodatno čekanje, uvedeno je novo pravilo. Po tome sat koji odbrojava 25 sekundi između poena počinje tačno tri sekunde po završetku prethodnog poena. To automatski smanjuje vrijeme i pravi probleme igračima kada dođe do duže razmjene. U jednom momentu prvog seta Španac je ušao i u raspravu sa sudijom Mohamedom Lajanijem u vezi toga.

"Osjećao sam se kao da sam u žurbi tokom meča. To je nešto loše za igrača. Završiš poen na mreži, moraš da se vratiš da tražiš loptice od skupljača. Imam vremena da tražim samo dvije, ne mogu ni da ih testiram, da odskoče. Nikada tako nešto nisam vidio u tenisu", počeo je Alkaraz.

Nije bilo potrebe za dodatnim pitanjima. "Ako odigrate loš poen ili ga završite na mreži, morate da dobijete vrijeme da odete po peškir ili da odradite svoju rutinu. U mom slučaju su to četiri loptice. Koncentrišem se na sljedeći poen, tapkam lopticu i serviram najbolje što mogu. Ovog puta sam osjetio da sam u žurbi sve vrijeme, nije bilo vremena da odradim svoju rutinu. Ovo je nešto veoma loše za igrače", zaključio je Alkaraz.

On je takođe potvrdio da će podnijeti zvaničnu žalbu zbog ovog novog pravila. Inače, jedna od promjena za dubl je to što je sat koji mjeri vrijeme namješten je na 15 sekundi između poena umjesto 25 koliko važi u singlu. "Nemamo vremena da porazgovaramo o taktici za sljedeći poen. Skoro da nema vremena da kažeš ništa drugo osim 'bravo, odluči sam šta ćeš'. Čak su se i navijači žalili zbog", rekao je jedan igrač dubla koji je htio da ostane anoniman.

(MONDO)