Ostali sportovi

Objavljen spisak Srbije za Olimpijske igre: Maja nosi zastavu i uz nju samo jedan korektor - najbolji na svijetu!

Autor Bojan Jakovljević

Od ovog tima Srbija očekuje mnogo, kao i uvijek!

Izvor: MN PRESS

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, srebrna sa OI 2016. i bronzana sa OI 2020. otputovaće u utorak rano ujutru u Pariz, gdje će se takmičiti na 33. Olimpijskim igrama. Đovani Gvideti, selektor ženske seniorske reprezentacije Srbije, saopštio je spisak igračica koje će krenuti put Pariza i predvodiće ih legenda srpskog i evropskog sporta, Maja Ognjenović. Ona će ujedno biti i barjaktarka srpskog olimpijskog tima zajedno sa vaterpolistom Dušanom Mandićem.

Na Gvidetijevom spisku su ova imena:

  • Tehničari: Maja Ognjenović i Bojana Drča
  • Korektor: Tijana Bošković
  • Libero: Silvija Popović
  • Blokeri: Jovana Stevanović, Maja Aleksić i Hena Kurtagić
  • Primači: Bjanka Buša, Sara Lozo, Katarina Lazović, Bojana Milenković i Aleksandra Uzelac
  • Rezervni igrač: Mina Popović

Ženska seniorska reprezentacija Srbije igraće u Grupi A u Parizu sa Francuskom, Kinom i SAD. Seniorke Srbije odigraće prvi meč na 16. olimpijskom turniru u odbojci u ponedjeljak, 29. jula od 21.00 čas protiv Francuske. Srbija će u 2. kolu A grupe igrati protiv SAD u srijedu, 31. jula od 17.00 časova, a u posljednjem, 3. kolu, u u nedjelju, 4. avgusta protiv Kine od 17.00 časova. Plasman u četvrtfinale izboriće po dvije selekcije iz sve tri grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

U B grupi igraće Brazil, Kenija, Japan i Poljska, a u C grupi Italija, Dominikanska Republika, Holandija i Turska. Odbojkaški turnir u konkurenciji odbojkašica na XXXIII Olimpijskim igrama 2024. u Parizu odigraće se od 28. jula do 11. avgusta.

Ženska seniorska reprezentacija Srbije igrala je do sada četiri puta na Olimpijskim igrama. U Pekingu 2008. je zauzela 5. mjesto, a u Londonu 2012. je bila 11. Srbija je 2016. u Rio de Žaneiru osvojila prvu, srebrnu medalju, a 2021. u Tokiju bronzanu medalju na OI 2020, koje su odigrane godinu dana kasnije zbog pandemije virusa korona.

Kao i do sada, u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača. FIVB je saopštio da je nakon dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom omogućio, prvi put u istoriji, da se na spisak za Olimpijske igre uvrsti 13. odbojkašica, odnosno odbojkaš, koji mogu zamijeniti igračicu ili igrača iz medicinskih razloga. FIVB je objavio da će 13. reprezentativac moći da trenira sa selekcijom i da prisustvuje utakmicama, ali neće biti smješten u Olimpijskom selu, osim ukoliko Nacionalni olimpijski komitet ne pruži dodatnu podršku i pronađe adekvatno rješenje. Više informacija se očekuje u narednom periodu.