Ostali sportovi

Đoković igra dva meča za 6.000.000 dolara: Počinje teniska revolucija, ovo je najbogatiji turnir ikad!

Autor Dragan Šutvić

Pored Novaka Đokovića učestvovaće još petorica tenisera u Rijadu.

Izvor: Profimedia/Antoine Couvercelle / Panoramic

Novak Đoković se trenutno priprema za učešće na turniru u Kini, ali je čitav svijet već počeo da priča o revijalnom turniru na kojem će učestvovati šestorica slavnih tenisera i koji će biti najbogatiji u istoriji ovog sporta. Saudijska Arabija, odnosno grad Rijad, dočekaće Đokovića, Rafaela Nadala, Karlosa Alkaraza, Janika Sinera, Danila Medvedeva i Holgera Runea.

Ovaj turnir mogao bi da predstavlja i potpunu revoluciju u svijetu tenisa jer će nakon njega biti izbrisane granice o do sada poznatim rekordima kada je u pitanju zarada na turnirima. Nagradni fond biće nevjerovatan, a najbolji svjetski teniseri bogatiji za milione napustiće Saudijsku Arabiju, nakon što odigraju revijalne mečeve i potroše daleko manje energije nego na grend slemovima.

Nevjerovatan fond

Svaki od šest učesnika ima zagarantovanu sumu od 1.500.000 američkih dolara, što je tek za 300.000 manje od učešća u finalu nedavno završenog US opena. Podsjećamo, Tejlor Fric je morao da pobjeđuje rivale tokom dvije nedjelje i da upiše čak šest trijumfa prije nego što je zaradio toliki novac porazom od Janika Sinera u Njujorku.

Sa druge strane, pobjednik turnira u Saudijskoj Arabiji dobiće čak 6.000.000 dolara, što je daleko više nego što je italijanski teniser osvojio na posljednjem grend slemu sezone. Za drugu grend slem titulu u karijeri Siner je dobio 3,8 miliona dolara, pa je jasno da bi u Rijadu uz daleko manje truda mogao značajno da uveća svoje bogatstvo.

Raspored turnira

Na egzibicionom turniru u Rijadu učestvovaće šestorica slavnih tenisera, a organizatori su odlučili da dvojica najuspješnijih imaju direktan prolaz u polufinale takmičenja. To znači da će Novak Đoković kao najbolji svih vremena i Rafael Nadal kao jedan od njegovih najbližih pratilaca bili slobodni prvog takmičarskog dana.

Turnir počinje 16. oktobra kada će Danil Medvedev odmjeriti snage sa Janikom Sinerom, a Holger Rune izazvati na megdan Karlosa Alkaraza. Pobjednik prvog četvrtfinalnog para u polufinalu igra protiv Đokovića, dok bismo u drugom mogli da gledamo španki derbi jer Nadal čeka rivala.

Drugi takmičarski dan je 17. oktobar kada su na programu polufinala, zatim slijedi dan pauze, a onda i borbe za konačan plasman. Prvo će se igrati meč za treće mjesto između dvojice poraženih u polufinalu, a zatim i veliko finale. Prvog šampiona turnira "Šest kraljeva" dobićemo 19. oktobra, a on će kući ponijeti ogroman novac.

Novakov raspored do kraja sezone

Za sada znamo da će Novak Đoković učestvovati na turniru u Šangaju, a to će mu biti prvi nastup u Kini nakon čak pet godina. U tom dijelu svijeta je obožavan, pa će vjerovatno i sada imati ogromnu podršku na putu do dobrog rezultata u završnici sezone. Kako je nedavno istakao, poslije Kine nema nikakve planove.

Znamo da će igrati egzibiciju u Saudijskoj Arabiji, ali i u Argentini, gdje će učestvovati na oproštaju od tenisa već penzionisanog Huana Martina del Potra. Veliki prijatelji po posljednji put će podijeliti teren, a najbolji svih vremena nedavno je imao sličan meč protiv Grigora Dimitrova u Sofiji - uz razliku da Bugarina nije ispratio u penziju.

Postoji opcija da Novak igra i u Bersiju, na Mastersu u Parizu, ali... U ovom dijelu karijere uopšte mu nije bitno da učestvuje na manjim turnirima i forsira svoje tijelo jer je već odlučio da prioritet budu grend slemovi i nastupi u dresu Srbije. Čak ga ne zanima ni Završni masters, na kojem je rekorder po broju titula i koji je veoma dominantno osvojio krajem 2023. godine. Đoković trenutno nema dovoljan broj bodova da se plasira na turnir najbolje osmorice, a vidjećemo i da li će se potruditi da ih sakupi.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!