Ostali sportovi

Isplivao nikad viđeni snimak Novaka i Nadala: Tek sad je jasno da je Srđan Đoković bio sve u pravu

Autor Bojan Jakovljević

Rafael Nadal je 2010. godine pobijedio Novaka Đokovića u finalu US opena i tek sada se pojavio snimak koji pokazuje u kakvim su odnosima bili. Istovremeno, taj snimak pokazuje i da je Srđan Đoković sve vrijeme bio u pravu.

Izvor: YouTube/lehunterpro/printscreen

Novak Đoković odigrao je u subotu posljednji meč protiv svog najvećeg rivala Rafaela Nadala. Pobjeda je pripala Noletu, i to bez prevelike muke u dva seta (6:2, 7:6), a potom je srpski as još jednom pokazao da je veliki gospodin, pošto je na divan način - uz mnoštvo pohvala - odao počast budućem penzioneru.

Na najljepši mogući način Đoković je govorio o Nadalu i njihovom rivalstvu od 60 zvaničnih mečeva, uzvratio je i "Bik sa Majorke" sličnim gestom, pa su mnogi mogli da zaključe koliko su puni poštovanja jedan prema drugome. Tako se sada na društvenim mrežama pojavio snimak koji nismo vidjeli do sada - ili o kome se nije dovoljno pričalo - koji pokazuje da je tako bilo i kada su njih dvojica bili daleko od statusa koji danas imaju u tenisu.

U pitanju je snimak sa finala US opena 2010. godine, koje je pripalo Nadalu i to 3:1, a nakon koga se može vidjeti da je Španac pokazao lijepe manire. Prišao je Noletu koji je bio utučen i tješio ga... Pogledajte taj snimak!


Navijač koji je podijelio snimak je istakao da sigurno mnogi nisu primijetili taj detalj pošto je samo kamera Skaj Sporta snimila dolazak Nadala kod Đokovića i par riječi utjehe, dok čak ni foto-reporteri koji su bili na finalu US opena - nisu bili spremni i nisu zabilježili lijepu scenu.

Snimak koji se sada rapidno širi društvenim mrežama može da posluži kao dokaz da su Nadal i Đoković zapravo tada bili veliki prijatelji, međutim više govori da je Srđan Đoković bio u pravu - za ono što je pričao o Špancu.

Đoković i Nadal više nisu bili prijatelji

Izvor: YouTube/K1 televizija/ESPN UK/Screenshot

"Nadal mu je bio najbolji prijatelj dok ga je pobjeđivao. Kad se stvar promijenila, više nisu bili prijatelji. To nije bilo sportski. To je ono što Novak ima u sebi, a oni nemaju. Federer je možda još uvijek najbolji teniser u istoriji, ali je kao čovjek sušta suprotnost. Napao je Novaka na Dejvis kupu u Ženevi, shvatio je da je on njegov nasljednik i na sve načine je pokušavao da ga diskredituje. Novakov uspjeh je nevjerovatna stvar i nešto što neki ne mogu da shvate", rekao je Srđan Đoković za Kurir 2013. godine.

Htio je da skrene pažnju Novakov otac da su njih dvojica zaista bili prijatelji, kao što je slučaj na US openu 2010. godine, ali da kada je Srbin počeo da pobjeđuje i ne bude "treći točak" - sve se promijenilo. Tako od tog duela u Njujorku i potom još jednog na završnom mastersu - Nadal dvije godine nije pobijedio Đokovića.

Rafaelu Nadalu su inače prenijeli ove riječi Novakovog oca, pa je burno reagovao: "Đokovićev otac bi trebalo da priča sa svojim sinom. Uvijek smo se dobro slagali i tako je i dalje. Izgubio sam u mnogo mečeva protiv njega, kao i obrnuto, ali nikad nismo imali problem. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje i nije moje da odgovaram bilo kome, a posebno ako nisam čuo ili pročitao te izjave", kazao je tada Rafa.

"Da postoji bilo kakvo nerazumijevanje među nama, ne bi bio problem da pozovemo jedan drugog", dodao je Nadal prije više od decenije, spuštajući loptu.

Najveće rivalstvo svih vremena

Pamti se i kako je Nadal "pecnuo" Đokovića za vrijeme Australijan opena 2022. godine, kada su Srbina deportovali, umjesto da mu je pružio ruku i pomogao mu, ali kako se karijere bliže kraju - to se sve više čini da će njih dvojica biti u boljim odnosima. Štaviše, Nole je najavio da jedva čeka da popiju piće bez tog "tereta" rivalstva koje ih prati.

"Volio bih, zaista bih volio da budem prijatelj sa njima (Nadalom i Federerom, prim. aut.). Mislim, znam da se sigurno nismo slagali tako dobro tokom naših karijera van terena. Nismo prijatelji jer, znate, mi smo rivali i jako je teško da kao takmičari budemo bliski i dijelimo između sebe neke stvari kao što su detalji o ličnom životu, to kako se osjećamo... Jer to može da se iskoristi protiv tebe kasnije", poručio je Novak Đoković u emisiji "60 minutes" koja se emituje u SAD.

"Ipak mi smo dijelili pozornicu toliko godina i ja mislim da tu postoji najveće moguće poštovanje. Makar sa moje strane prema njima. Tako da se nadam da jednom kada zavjese padnu postanemo prijatelji. Da ćemo moći da sjednemo i da se prisjećamo uspomena. Mislim da bi to bilo fantastično", iskreno je dodao Nole.