Ostali sportovi

Oni imaju grend slem u vitrinama, ali nikada nisu bili broj 1

Autor Mirjana Šegan

U istoriji tenisa čak 25 igrača domogli su se trofeja na najvećim turnirima, ali ne i čelne pozicije na ATP listi.

Izvor: Bongarts/Guliver/Getty Images

U tenisu postoji veliki broj igrača koji su ostavili važan trag u istoriji tog sporta, ali koji nikada nisu uspeli da stignu do vrha.

Čak 25 tenisera osvajalo je grend slem trofeje, ali nikada nisu bili na prvom mestu ATP liste.

Počevši od Artura Eša, preko Giljerma Viljasa, Janika Noe, Peta Keša, Majkla Čanga, Mihaela Štiha, Ričarda Krajičeka i Petra Korde do mlađih koji su uspeli u poslednje dve decenije da zablistaju ali ne i da se domognu čela karavana.

Kažu da je za većinu bilo ključno što su igrali u eri nekih od najboljih svih vremena, poput čuvenih rivala Bjorna Borga i Džona Mekinroa, Andrea Agasija i Pita Samprasa ili onih koji trenutno vladaju - Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

TENISERI SA GREND SLEMOM BEZ 1. MESTA NA ATP LISTI

Jan Kodeš, Artur Eš, Manuel Orantes, Mark Edmonson, Adriano Panata, Rosko Taner, Vitas Gerulaitis, Giljermo Viljas, Brajan Tičer, Johan Krik, Janik Noa, Pet Keš, Majkl Čang, Andres Gomez, Mihael Štih, Serhi Brugera, Ričard Krajiček, Petr Korda, Goran Ivanišević, Albert Kosta, Tomas Johanson, Gaston Gaudio, Huan Martin del Potro, Marin Čilić, Stanislas Vavrinka.

Goran Ivanišević osvojio je Vimbldon 2001, i to jedini u istoriji tog prestižnog turnira sa specijlanom pozivnicom organizatora, ali je Hrvat najdalje na ATP listi dobacio do druge pozicije, i to u julu 1994.

I njegov zemljak Marin Čilić u karijeri je osvojio 18 pehara, uključujući i US Open 2014. godine, ali je treće mesto koje je zauzimao u januaru 2018. njegov najbolji renking do sada.

Isto je postigao i Huan Martin del Porto. Argentinac je podigao trofej u Njujorku 2009, a bio je na trećem mestu ATP liste u avgustu 2018. Mnogi su složni u oceni da su povrede najviše uticale da Delpo nikada ne ode na vrh.

Još jedan Argentinac u novijoj istoriji uspeo je da se domogne grend slem trofeja, ali i ne prve pozicije na listi najboljih tenisera.

Gaston Gaudio osvojio je Rolan Garos 2004, ali je njegov maksimum bilo peto mesto na ATP listi, koje je zauzimao godinu dana posle tog uspeha.

Tomas Johanson, donedavno trener Davida Gofana, koji je brže nego što je dogovorio saradnju raskinuo sa Filipom Krajinovićem, osvojio je titulu Australijan Opena 2002, ali je na ATP listi dobacio samo do sedmog mesta, i to iste te sezone.

Najviše - čak tri grend slem pehara, osvojio je Sten Vavrinka, ali je prva pozicija na svetu za njega i dalje nedosanjani san.

Švajcarac je osvojio Australijan Open 2014, Rolan Garos 2015 i US Open 2016, a uspeo je dogura samo do trećeg mesta u januaru 2014.

Tagovi