UVEK SAMO SVOJ

Fjuri: Da sam ja rekao isto što i Džošua, razapeli bi me!

Autor Pavle Knežević

Bokserski kralj ne koristi nikakvu diplomatiju kad su u pitanju aktuelne teme o rasizmu: "Džošua se pros***va!"

Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

Ah, Tajson Fjuri i komentarisanje društva...

"Kralj Cigana" i najbolji teškaš današnjice imao je svoje, naglašavamo SVOJE, mišljenje o govoru Entonija Džošue tokom protesta protiv rasizma i verovatno ponovo sebe ubacio u nevolje.

Fjuri je konkretno odgovarao na deo govora Džošue u kome se kaže da "im treba pokazati gde boli", odnosno da treba da se ulaže novac u poslove koje drže crnci i Azijci. Odgovor njegovog rivala…se neće svideti mnogima i može se sažeti u jednoj reči – "prose***nje".

"Suzdržite se od trošenja u njihovom prodavnicama i ekonomija i ulažite u poslove koji su u vlasništvu crnaca", pročitao je Džošua u govoru koji je napisao njegov prijatelj Ris Kembel, koji nije bio na skupu u Votfordu.

Ovo je izazvalo salve komentara, a govor je na svoj način prokomentarisao i uvek otvoreni Fjuri.

"Siguran sam da Ej-Džej ima svoje razloge da kaže to što je rekao i to šta on priča uopšte nije moja stvar. To je njegovo mišljenje i svako ima svoje. Šta god bili njegovi razlozi, desilo se i on je otišao dalje. Siguran sam da se izvinio svakom koga je uvredio. O, u stvari nije se izvinio, je l' tako? Rekao je u stvari 'ako vam se ne sviđa šta sam rekao – j***te se! Tako da i nema potrebe za izvinjenjem", rekao je Fjuri za Behind the Gloves.

Posle burne reakcije, Džošua je na Tviteru dao objašnjenje koje počinje rečima "Ako mislite da sam rasista, j***te se!"

Onda je usledilo duže objašnjenje:

"Ako pogledate ceo snimak, videćete da je taj govor kružio da ga neko pročita i ja sam preuzeo inicijativu. Govorio sam iz srca o zajednici u Votfordu, idejama da lično uložim sedam cifara u stvaranje jedinstva i šansi za afričko-karipsu zajednicu. Nisu u pitanju prodavnice. Pre nego što počnete da serete, bolje bi vam bilo da bojkotujete rasizam".

Fjurijeva reakcija je bila za mnoge očekivana.

"Hajde da kažem da ne bodem nikoga noževima niti udaram nekoga koje na zemlji, ali, da sam ja rekao 'Ne kupujte u radnjama čiji su vlasnici crnci ili Azijci' ili bilo šta slično, razapeli bi me kao Isusa Hrista! Samo to kažem", rekao je Fjuri.

Džošuin promoter Edi Hern rekao je da je 30-godišnjeg boksera zabolela reakcija na internetu i da je bio povređen. Fjuri, međutim, veruje da je njegov šef bio besan zbog toga, rekavši da Džošua nije spontan.

"Stvar je u tome što Edi uvek govori umesto njega i Edi uvek radi promociju, a Džošua tipa samo čita sa papira. Čak i taj govor je čitao sa papira, nema ništa slobodno da se radi, sve je napisano ili isplanirano. Očigledno da Edi nije bio s njim tokom karantina inače bi ga šutnuo u pozadinu", rekao je Fjuri i nastavio:

"Te stvari ga koštaju novca, broj ljudi koji kupuje PPV, a sada je iznervirao mnoge, jer su ga napravili da bude uzor i dobrica, ambasador i šta sve ne, a on se tako proserava. Ali, to je što je. Svakom svoje. Ne tiče me se, da budem iskren", rekao je Fjuri.

"Kralj Cigana", koji je inače po nacionalnsti Irski Putnik, etnička grupacija koja je uglavnom prezrena u Velikoj Britaniji, istakao je da nikad ne bi pričao kao Džošua i ponovio je da ga je njegovo odrastanje u zajednici Putnika izložilo rasizmu od najranijih dana.

Fjuri se ranije nalazio na stubu srama u Britaniji. Konkretno, kada je postao pravi šampion teške kategorije pobedom nad Vladimirom Kličkom, javnost je tražila da se skine sa liste kandidata za sportistu godine zbog svojih izjava: "ženi je mesto u kuhinji i na leđima", kao i "pakao stiže kada se legalizuju tri stvari: homoseksualnost, abortus i pedofilija, blizu smo".

Džošua je takođe imao ispade koji su zataškani, kao kada je američkom bokseru Ediju Čejmbersu, takođe crncu, na Instagramu napisao da je "sramota za crnu rasu". Hern je posle "objasnio" da je Britancu "hakovan" profil.

Šta vi mislite?

Tagovi