• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teškaški "blokbaster" po mafijaškim notama! Da li ćete gledati?

Autor Pavle Knežević

Borbu Fjurija i Džošue organizovao je najpoznatiji irski kriminalni šef

 Tajson-Fjuri-Entoni-Dzosua-mafijas-organizuje-borbu-narko-kartel-boks Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

Taman kad je delovalo da će se Tajson Fjuri i Entoni Džošua konačno dogovoriti oko megaborbe, verovatno najiščekivanije u istoriji britanskog boksa, u javnost je isplivalo da je sa njom povezan šef najozloglašenijeg kriminalnog klana u Irskoj.

Možda će vas zanimati

Fjuri i Džošua su postigli dogovor da održe dve borbe na Bliskom istoku sledeće godine, a onda je Fjuri javno zahvalio Kinahanu što je "omogućio postizanje sporazuma".

Ovaj 42-godišnjak osumnjičen je da je vođa bande odgovorne za više ubistava, kao i da vodi kriminalni kartel vredan milijardu evra.

Ono što je istorijski bila prljava tajna sporta – povezanost boksa i mafijaša – sada je neprijatna istina. Teškaški "blokbaster" ugovoren je zahvaljujući diplomatskim veštinama čoveka koga irske vlasti smatraju kriminalnim šefom.

Do toga smo došli zahvaljujući Fjurijevoj poruci na društvenim mrežama u kojoj je pohvalio Danijela Kinahana, 42-godišnjaka iz Dablina, što je omogućio da se sve ovo desi.

"Veliki pozdrav za Dena, on je ovo završio", rekao je Fjuri bez košulje u kameru.

Fjuri je šampion u WBC verziji i nosilac je naslednog pojasa za "pravog" šampiona, dok Džošua ima sve ostale pojaseve.

Javnost odavno zna za povezanost nekih sportista sa Kinahanovima, ali ljubitelji boksa i upućeni u sport su se tada vrlo zainteresovani za "Dena".

Podele u bokserskim promocijama i kampovima obično su jako velike i vrlo često nepremostive, i jako su retki oni koji mogu da ih spoje. Kinahan je očigledno uspeo da premosti jaz između najpoznatijih britanskih promotera, Frenka Vorena i Edija Herna. I očigledno ume da pregovara sa kraljevskim porodicama na Bliskom istoku.

"On je iskren, inteligentan tip koji daje mudre savete", rekao je ove nedelje legendarni američki promoter Bob Arum.

To možda i jeste tako kada je u pitanju boks, ali njegova druga karijera je ona zbog koje se postavljaju pitanja.

"Den" je čovek za koga irska policija veruje da je vođa bande povezana sa višestrukim ubistvima širom Evrope i imperijom narkotika vrednom milijardu evra. Za njega se kaže da ne sme da uđe u SAD jer se nalazi na crnoj listi narkoterorista američke Uprave za suzbijanje narkotika (The Drug Enforcement Administration, DEA) i FBI.

Kinahana je viši sud u dablinu identifikovao kao ozbiljnog "igrača" u globalnom organizovanom kriminalu.

Zbog njegove umešanosti u ovu borbu je premijer Irske Leo Vardakar javno rekao da bi bilo "potpuno odgovarajuće" da emiteri bojkotuju ovu borbu.

Tajsonov britanski emiter BT Sport objavio je da će se distancirati od borbe, kao i da će pažljivo pregledati sve buduće ugovore.

"On je neko ko godinama širi mizeriju ulicama Dablina i Irske", rekao je ugledni poslanik u parlamentu Irske Nil Ričmond.

Legendarni Arum, koji sada ima 88 godina i koji je jedan od stubova Fjurijevog brenda, jer je sa Vorenom njegov kopromoter, rekao je da je Kinahan savetnik, a njegovi komentari su…pomalo neshvatljivi.

"Čuo sam sve te priče o njegovom poreklu. Nije da im ne verujem, ali sam rešio da ih ignorišem jer je u kontaktima sa mnom pokazivao samo prvu klasu. Ne obraćam pažnju na sve što se priča o njemu. Ja sam poslovni čovek i prema njemu osećam samo poštovanje", rekao je Arum.

Iskusni promoter naglasio je da ovakve stvari nisu nove.

"Razumem sve, ali pogledajte moju prošlost. Kada sam sreo Muhameda Alija, svi ljudi u njegovoj organizaciji, Naciji Islama, bukvalno svi su imali krivični dosije, ali se pokazalo da mogu da im verujem", objasnio je on.

Ali, ako su američki crnci tokom šezdesetih godina 20. veka mogli da imaju dosije iz benignih razloga, sa Kinahanom je stvar mnogo mračnija i ozbiljnija. On je navodno nasledio klan od svog oca, osuđivanog dilera droge Kristija Kinahana pre pet godina.

Danijel uglavnom živi u egzilu u Dubaiju od kada je 2016. počeo rat sa Hačovom bandom, koja je do sada odnela 18 života. Iako nikada nije osuđivan, u "beloj knjizi" Visokog suda opisuje se kao neko ko kontroliše i svakodnevno upravlja operacijama trgovine drogom.

Boksom je počeo da se bavi 2012. godine i bio je menadžer Metjua Meklina. Čuven je incident iz 2016. kada se u jednom hotelu održavalo merenje za borbu, na koje su upali napadači obučeni u policajce i počeli da pucaju. Veruje se da je Kinahan bio meta napada u kome je jedna osoba izgubila život.

Kritičari i posmatrači se slažu da je u toku "pranje" biografije Kinahana. Nesumnjivo je da ga bokseri vole, jer im pravi karijere, ali da li je moralno podržavati takve borbe?

Kakav je vaš stav?

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC