I dalje vlada

Novak će izjednačiti rekord svog idola: Ostavlja Rafu i Rodžera u prašini!

Autor Nikola Lalović

Izašla je nova ATP lista. Stanje na vrhu je nepromenjeno.

Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill

Novak Đoković je dočekao 291. nedelju na vrhu ATP liste, a njegova prednost u odnosu na Rafaela Nadala iznosi 1.890 bodova. To praktično znači da su dva fenomenalna dostignuća već postignuta! 

Novak do kraja sezone može da dobije bodove u Beču kao i na završnom Mastersu gde je prethodne godine osvojio samo 200 bodova. Sa druge strane Nadal na mastersu u Parizu brani "samo" polufinale, što znači da bi mogao da napreduje novih 640 bodova ukoliko bi osvojio taj turnir. 

Takođe na završnom Mastersu je prošle godine zabeležio dve pobede i 400 bodova, što znači da bi mu trijumf sa svim pobedama doneo još 1.100 bodova, Ipak, to nije dovoljno da se prestigne Novak, jer bi u slučaju da srpski teniser ne osvoji nijedan novi bod do rkaja sezone, Đoković opet bio u prednosti. On bi vodio za 150 bodova na kraju godine čak i kada bi Nadal osvojio sve turnire do kraja godine. 

Novak je trenutno izjednačen sa Nadalom, Federerom i Džimijem Konorsom po broju puta kada su godinu završili na prvom mestu ATP liste. Sa ovim dostignućem srpski teniser će šestu sezonu završiti na prvom mestu i tako izjednačiti rekord Pita Samprasa, koji je do sada jedini šest puta bio prvi na kraju godine. 

A ovo znači i da je Novak vrlo blizu 300. nedelje na prvom mestu ATP tura. Nadal sigurno ne može da ga stigne u narednih devet takmičarskih nedelja, tako da će srpski teniser postati tek drugi na svetu kome je to pošlo za rukom. 

A u prethodnoj nedelji srpskom tenisu uspehe nije donosio Novak nego dva momka koja su sjajno igrala na Sardiniji. Danilo Petrović je kao "laki luzer" stigao do polufinala i tako napravio rezultat karijere. On je skočio za neverovatnih 39 mesta i sada je 137. što mu je najbolji ranking karijere. 

Laslo Đere je na Sardiniji osvojio svoju drugu titulu i najavio povratak u velikom stilu. Skočio je za 21 mesto i sada je 53. na ATP listi, sa više od 1.000 bodova.