Ekonomija

Nova banka kupuje Sberbanku Banjaluka

Autor Dušan Volaš

Sberbanku Banjaluka kupiće Nova banka, izjavio je Srđan Šuput, vršilac dužnosti direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srpske.

Izvor: Promo

"Uspjeli smo za kratko vrijeme da nađemo štateškog parnera. Od sutra banka ima novog vlasnika. Banka od sutra otvara vrata i najnormalnije će raditi. Detalji transakcije ovog momenta nije moguće iznijeti u javnost jer su poslovna tajna", rekao je između ostalog Šuput.

On je naveo da je ponudu za kupovinu Sberbanke dala i Vlada RS, još jedna finansijska institucija, čije ime nije otkrio.

Dodao je da su zaštitili sve klijente, kao i 400 zaposlenih u banci.

"To je najveća banka u Republici Srpskoj, a treća u BiH", istakao je Šuput.

Direktor Nove Banke Siniša Adžić zahvalio je Vladi i Agenciji za bankarstvo za napore koje su učinili prethodnih dana po pitanju Sberbanke.

"Kao najveća banka u Republici Srpskoj osjetili smo odgovornost i potrebu da se uključimo u ovaj proces i drago mi je da smo kupili akcije Sberbanke. Sberbanka je kvalitetna banka sa sposobnom upravom i dobrim ljudima i problem banke je bila likvidnost i ništa drugo", rekao je Adžić.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović zahvalila je Agenciji za bankarstvo koja je brzo reagovala i Novoj banci koja je odlučila da kupi Sberbanku i da finansijsko tržište u Srpskoj ostaje stabilno.

Podsjetimo, predsjednik Uprave Sberbank a.d. Banjaluka Aleksandar Kesić rekao je juče da građani nemaju razloga za zabrinutost i da ova banka u depozitu ima 320 miliona maraka gotovine.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske pokrenula je juče postupak restrukturiranja Sberbanke, koja je do sutra obustavila platni promet.

Klijentima je ostavljena mogućnost da u toku radnog vremena podižu iznose do 1.000 maraka, dok za veće sume moraju podnijeti zahtjev, prenijeli su mediji.

Tagovi