Ekonomija

Podijeljena mišljenja poslodavaca i sindikata o povećanju minimalca u RS

Autor Nikolina Damjanić

Nova najava Vlade o povećanju iznosa minimalca na 650 KM, izazvala je oprečne reakcije između Ranke Mišić, predsjednice Saveza sindikata RS i Saše Trivića, predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Dok Mišićeva podržava povećanje minimaca i najavljuje novo povećanje minimalnih plata u RS, jer kako kaže, ova svota još uvijek nije dovoljna, Saša Trivić kaže da je današnja odluka Vlade protivzakonita.

"Smatramo da je odluka Vlade RS o povećanju minimalca na 650 maraka pritivzakonita jer zakon kaže da se to razmatra jednom godišnje, a, osim toga, nije joj prethodnila nikakva analiza.", kaže Trivić.

Prema njegovim riječima, Sindikat je "preko Inspektorata izvršio pritisak na mnoge poslodavce", na način da su tu i isplata prevoza i toplog obroka.

"Tako da najniža plata nije ono što neko prima u ovom momentu, već ona prelazi 800 ili 850 maraka", naglasio je Trivić.

Dodao je da sve što se trenutno priča u javnom prostoru u vezi sa platama predstavlja jedan vid populizma.

"I mislim da smo prešli granicu dobrog ukusa u smislu razgovora o platama. O platama u svijetu niko u javnom prostoru ne priča, a mi smo došli u situaciju da pojedinci, Sindikat i slično hoće da utiču na to kolika će biti plata, koliko će biti razlika između plata jednih i drugih. Dobijamo situaciju da pokušavamo vratiti socijalizam u današnja preduzeća, što je apsolutno nemoguće", rekao je Trivić.