Ekonomija

Unikredit banka podnijela krivičnu prijavu protiv Bitminera

Autor Nikolina Damjanić

Unikredit banka a.d. Banjaluka uvjerena je u ispravnost svojih postupaka i da je tužba Bitminer faktori d.o.o. Gradiška potpuno neosnovana, te je blagovremeno uložila žalbu na prvostepenu presudu prema kojoj tužiocu treba da isplati 256.326.152 KM na ime naknade štete.

Izvor: Envato

Zbog sumnje da je prvostepena presuda donesena na osnovu falsifikovane dokumentacije, Unikredit banka angažovala je tim međunarodnih eksperata da izvrši detaljnu forenzičku istragu o autentičnosti i originalnosti konkretnih dokumenata koje je tužilac koristio kao dokaz u postupku pred sudom.

Na osnovu rezultata forenzičke analize, koja je ukazala na brojne nepravilnosti, kao i dodatno zatraženih pravnih mišljenja, Unikredit banka podnijela je danas krivične prijave nadležnim organima Republike Srpske i BiH protiv akcionara kompanije Bitminer faktori Darka Šljivara, ove kompanije i ovlaštenog sudskog tumača za italijanski jezik kojeg je Bitminer faktori koristio u postupku zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno više krivičnih djela.

Presudom Okružnog privrednog suda u Banjaluci, koja je donesena 30. decembra 2021. godine, djelimično je usvojen tužbeni zahtjev tužioca Bitminer faktori d.o.o. Gradiška u sporu protiv Unikredit banke a.d. Banjaluka, kojom se ovoj banci nalaže da tužiocu isplati 256.326.152 KM na ime naknade štete.