• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Srpske predložila: Bankarske usluge jeftinije za građane sa niskim primanjima

Autor Dragana Božić

Vlada RS predložila je izmjene zakona o platnom prometu s ciljem smanjenja troškova bankarskih transakcija za socijalne kategorije.

 Jeftinije bankarske usluge Izvor: Srna/Milenko Šukalo

"Bankarske usluge biće niže od jedne KM, a definisali smo otvaranje osnovnog računa za penzionere, radnike sa nižim primanjima i studente", rekla je Vidovićeva novinarima nakom sjednice Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

Ona je istakla da je zakonskim odredbama propisano da navedene kategorije stanovništva u toku jednog mjeseca mogu obaviti sedam besplatnih bankarskih transakcija čije vrijednosti nisu više od 100 KM.

Ona je navela da je Vlada danas utvrdila i Nacrt zakona o izmjnama i dopunama Zakona o investicionim fondovima.

"Zakonskim odredbama tretirali smo otvorene investicione fondove sa javnom ponudom i dali smo im široku mogućnost za ulaganja, što će dovesti do većeg ulaganja u Republiku Srpsku. Takođe, definisani su i alternativni investicioni fondovi koji će ulagati u manje biznise, što će olakšati rad malih i srednjih preduzeća", dodala je Vidovićeva.

Ona je navela da je utvrđen Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

"Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi uspostavljanja preventivnog sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti zloupotrebom transakcija sa virtuelnim valutama i depozitarnim uslugama novčanika, kao i u realizaciji preuzetih međunarodnih obaveza uključujući i usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU", pojasnila je Vidovićeva.

Ona kaže da osnovne funkcije tržišta virtuelnih valuta, ali i digitalne imovine, treba razumjeti analogno tradicionalnom tržištu kapitala, te da je navedenim zakonom predloženo da Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, kao regulatorni i nadzorni organ za tržište kapitala, vrši nadzor nad pružaocima usluga u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Vidovićeva je naglasila da je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Srpske.

"Predloženim izmjenama i dopunama stvara se pravni osnov za utvrđivanje zastarjelosti prava na naplatu poreskog duga koji je postao izvršan prije stupanja na snagu Zakona o poreskom postupku 2012. godine, na način da se i na ovaj dug primjenjuju odredbe o zastarjelosti, kao i za dug nastao prema odredbama važećeg Zakona o poreskom postupku Republike Srpske", kaže Vidovićeva.

Ona je navela da ukupan poreski dug koji je dospio zaključno sa 31. decembrom 2011. godine, za koji je pokrenut postupak prinudne naplate, iznosi 375.000.000 KM.

"U tom iznosu ne nalazi se poreski dug za koje je odobreno odgođeno plaćanje, niti poreski dug obveznika nad kojima je pokrenut stečajni postupak", rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je Vlada odobrila za sufinansiranje projekta proširenja kapaciteta predškolske ustanove "Naša radost" u Zvorniku 900.000 KM, za adaptaciju i sanaciju hangara za helikoptere u Centru za obuku Zalužani 500.000 KM i izgradnju poslovne hale i uspostavljanja industrijske zone Podgora u opštini Milići 800.000 KM.

Vidovićeva je rekla da je Vlada odobrila uknjiživanje ruske imovine koja se nalazi u Hrvatskoj na Republiku Srpsku, odnosno Rafineriju Brod, jer postoji mogućnost da bude oduzeta. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE