Zbog spora sa "Bitminer Factory"

Zora Vidović: Vlada povukla depozite iz "Unicredit banke" nakon upozorenja Agencije za bankarstvo RS

Autor Brankica Spasenić

Ministarka finansija RS Zora Vidović kazala je danas u Narodnoj skupštini RS da je Vlada RS povukla depozite iz "Unicredit banke" u Banjaluci nakon što je dobila upozorenje Agencije za bankarstvo RS.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Upozorenje je uslijedilo zbog sudskog spora i izgubljene prvostepene presude sa firmom "Bitminer Factory" od 256 miliona maraka.

"Držali smo depozite do zadnjeg, dok smo god smjeli i mogli, ali nas je Agencija za bankarstvo RS upozorila i povukli smo depozite", kazala je Vidović.

Ona je istakla da je držanjem depozita Vlada RS na neki način pomagala banci koja se u jednom momentu našla u teškoj situaciji, jer su ostali povlačili depozite, te da vjeruje da će u konačnici banka dobiti ovaj spor i da se još čeka odluka po apelaciji.

"Nadamo se da će ta presuda biti u njihovu korist. Sa bankom smo jako dobro sarađivali", kazala je ministarka.

"Unicredit banka" je prvo izgubila prvostepenu presudu, i obavezana je da preduzeću "Bitminer Factory" plati 256 miliona maraka odštete zbog gašenja računa i propasti projekta zasnovanog na blockchain tehnologiji, vezano za kriptovalute.

Drugostepenom presudom Višeg privrednog suda ta obaveza je ukinuta, ali je nakon toga Vrhovnom sudu RS uložen zahtjev za reviziju.

(MONDO)