• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove mjere Agencije za bankarstvo RS zbog rasta kamatnih stopa

Autor Dušan Volaš

Agencija za bankarstvo Republike Srpske usvojila je dvije odluke s ciljem ublažavanja rizika izazvanih značajnim rastom referentnih kamatnih stopa, inflacijom i drugim poremećajima koji mogu imati negativne efekte na tržište Srpske.

 Mjere Agencije za bankarstvo RS zbog rasta kamatnih stopa Izvor: Getty Images, Ca-ssis/iStockphoto

Iz Agencije pojašnjavaju da je riječ o odlukama o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti banke, te dopuni odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa.

"Agencija za bankarstvo kontinuirano prati rizike i promjene koji mogu uticati na ekonomske prilike i stanje bankarskog sistema, a prije svega na rizike koji se odnose na značajan rast kamatnih stopa, jer su ovi rizici i dalje prisutni u ovoj godini", naglašava se u saopštenju.

Iz Agencije je saopšteno da se donesene odluke, kao i nastavak aktivnosti Agencije u ovoj godini dodatno usmjeravaju na očuvanje ekonomije i izbjegavanje prenošenja negativnih efekata sa drugih tržišta.

"S ciljem očuvanja stabilnosti tržišta i bankarskog sistema, Agencija je u toku 2022. godine donosila odluke kojima su se nastojali ograničiti rizici i posljedice makroekonomskih mjera i poremećaja na spoljnim tržištima", navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, u prvih šest mjeseci primjene odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, od oktobra 2022. godine, održan je opšti nivo kamata na tržištu uz dominantno izbjegavanje povećanja nivoa kamatnih stopa od strane banaka.

"U uslovima mogućih značajnih poremećaja na spoljnim tržištima, očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog sistema se postiže dodatnim i privremenim usmjeravanjem upravljanja rizicima i kroz upravljanje strukturom potencijalno značajnih i velikih izloženosti banaka na tržištima izvan BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Agencije navode da će odluke imati i povoljne efekte na kreditnu aktivnost i jačanje konkurencije na domaćem tržištu.

(Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE