• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna banka BiH: Ne očekujemo značajan rast domaćih kamatnih stopa

Autor Dušan Volaš

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je danas na sastanku guvernera centralnih banaka regiona u Rijeci da nema indikacija da su bankama u BiH poskupili najznačajniji domaći izvori finansiranja, uprkos rastu referentnih stopa u evrozoni.

 20230105_165459.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Softić pojašnjava da je glavni razlog za to orijentisanost na domaće izvore finansiranja, koji nisu vezani za referentne stope u evrozoni.

On kaže da na taj način banke održavaju profitnu maržu, jer se ni kamatne stope na već ugovorene kredite sa varijabilnom stopom ne mogu podići u skladu sa procijenjenom percepcijom rasta kreditnog rizika kod dijela svojih klijenata, zbog mogućeg pogoršanja kvaliteta portfolija, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Softić ističe da ne postoji ni značajna potražnja za novim kreditima, jer su klijenti, pogotovo sektor stanovništva, svjesni efekata visoke inflacije na realni raspoloživi dohodak i profitabilnost.

"Zbog toga ne vidimo ni naglašen, niti sistematski rast kamatnih stopa na nove kredite. Iako se ne očekuje značajan rast domaćih kamatnih stopa u kratkom roku", rekao je Softić.

Tokom diskusije, Softić je komentarisao monetarnu politiku Centralne banke BiH, navodi se u saopštenju.

Tom prilikom, potvrdio je opredijeljenost Banke za harmonizacijom politike obavezne rezerve sa politikom Evropske centralne banke, vodeći računa o razlikama primarnog cilja monetarnih politika i Evropske banke i Centralne banke BiH, trendovima u domaćem bankarskom sektoru i makroekonomskom okruženju.

Skup guvernera centralnih banaka regiona organizovali su Hrvatska narodna banka i Ekonomski fakultet Univerziteta u Rijeci, a osim Softića, prisustvovali su i guverneri centralnih/narodnih banaka Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, predstavnici privrede i javnog sektora Hrvatske, te profesori i studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Rijeci.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE