• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CBBiH: Iako će inflacija do 2024. usporiti, građane očekuje značajno smanjenje lične potrošnje

Autor Dušan Volaš

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je drugi krug projekcija ključnih makroekonomskih varijabli za period 2022-2024. godina.

 Centralna banka BiH o inflaciji Izvor: Centralna banka BiH

U odnosu na proljetni krug, projekcije vrijednosti svih ključnih makroekonomskih varijabli, u ovom krugu, su značajno revidirane pa tako iz Centralne banke predviđaju znatno viši nivo ekonomske aktivnosti, ali i inflacije u 2022. godini.

"Zvanični statistički podaci za prvo polugodište ukazuju na rekordan rast izvoza u prvoj polovini 2022. godine, rast investicija od 24% na godišnjem nivou u istom periodu, te rast lične potrošnje, uprkos visokoj inflaciji. Svi ovi faktori su rezultirali revidiranjem prethodne projekcije naviše", istaknuto je u publikaciji Srednjoročne projekcije 2022-2024.

Naglašeno je da, budući da se u Evropskoj uniji očekuje značajno usporavanje ekonomske aktivnosti u 2023. godini, time posljedično je i projekcija ekonomske aktivnosti u BiH u 2023. godini, zbog očekivanog pada strane potražnje, je takođe revidirana na niže do nivoa od 0,9%.

"Pod pretpostavkom slabljenja, ali ne i potpunog iščezavanja inflatornih pritisaka u zemlji, rast realnog BDP-a u 2024. predviđamo na 1%", najava je Centralne banke.

Pretpostavljaju da će inflacija u naredne dvije godine usporiti, ali da se neće vratiti na višegodišnji prosjek na kojem je bila prije 2022. godine, a zbog inflatornog pritiska, očekuje se i značajno usporavanje lične potrošnje.

(Klix.ba)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE