Oni koji su već "u biznisu" kažu da se isplati.
Prilika za dobru zaradu ako se odlučite za uzgajanje biljaka jeste ren – tvrde oni koji su se usudili da pokrenu proizvodnju i prodaju. Od same biljke, koja inače izgledom podseća na običan korov, može da se zaradi za pristojan život, ali zapravo prava prilika za zaradu jeste u gotovim proizvodima od rena.
"Jedno od isplativijih ulaganja je ren i od jednog hektara dobije se 5.000 kilograma korena. Kada se preradi i prepakuje u teglice, ren na inostranom tržištu dostiže cijenu i do 2 EUR za sto grama, što čini da se sva proizvodnja i radna snaga isplati. To se pokazalo kao bolji posao od voćarstva, maline i kajsije, koje su postale neizvesne što se tiče roda i zarade", ispričao je jedan proizvođač rena iz Novog Bečeja.
On je naveo da je htio da uzgaja nešto čega nema mnogo na tržištu, čega je zapravo manjak. "Išao sam po pijacama i prodavnicama da vidim šta se najviše koristi u ishrani, a da ga ima malo, posebno u domaćoj formi. Nakon što sam pričao i sa nekim poljoprivrednicima, video sam da je ren najbolji izbor. Prvo sam zasadio 10 ari, pa nakon toga 35 ari i imao sam prinos od oko 2.000 kilograma. Sada već imam jedan hektar", kaže on, koji tvrdi da nije pogrešio sa izborom i da sada ima i registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
Jedan deo prodajemo u Srbiji, a drugi dio pakujemo za rusko tržište Koliko god da nema mnogo proizvođača rena, tržište Srbije je malo i najbolja varijanta za zaradu jeste kada proizvođač dogovori siguran izvoz.
"Jedan dio prodajemo u Srbiji, a drugi deo pakujemo za rusko tržište. Sa njima smo stupili u kontakt i oni su zapravo dolazili da provjere kakva je naša proizvodnja i uslovi rada, a nakon toga smo dogovorili posao. Ako proizvedete sve prema standardima, prodaja zaista nije problem. Cijena ploda je oko 2 EUR, dok se prerađen može prodavati po znatno višoj cijeni. Po evropskim zemljama jedna tegla od 100 grama košta i do 2 EUR – kaže ovaj Bečejac.
Iako ren na prvi pogled nije zahtjevna biljka, mnogi ga nazivaju korovom, ali zahtijeva 'puno ruku za rad'. "Mjesec dana nakon sadnje skidaju se zaperci, bukvalno se svaki korijen otkopa, skine zaperak, vraća se u zemlju, sve se to radi ručno. Na stranom tržištu traže samo prvu klasu, dužine 25 centimetara, dva centimetra debljine, pravilnog oblika. Važna je prihrana i navodnjavanje, kako biste imali dobar prinos. Za okopavanje treba zaista puno radne snage. Za štetočine se mogu koristiti samo dozvoljeni proizvodi, a u to vrijeme, ren treba paziti", kaže on.
(MONDO/Kurir)